Az adócsökkentés mellett más intézkedéseket is tervez a német kormány


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olaf Scholz német kancellár szerint Oroszország Ukrajna elleni háborúja a legnagyobb kihívás Németország előtt, a háborúval járó drágulás azonban nem rendíti meg a társadalmi békét, így nem kell zavargásoktól tartani.

A német kormányfő csütörtökön Berlinben tartott nyári nemzetközi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva kijelentette: nem számít zavargásokra, mert „az emberek okosak, tudják, hogy nehéz lesz” a következő időszak, az állam pedig nem hagyja cserben őket, és vállalkozásaiknak is segít.
Németország „jóléti állam”, amelynek nehéz körülmények között is működnie kell – húzta alá a szociáldemokrata politikus. Az infláció, főleg az energia drágulása hatalmas teher, de „mindent megteszünk azért, hogy az emberek jól vészeljék át ezt az időszakot” – mondta Olaf Scholz.

Az állam feladata biztosítani, hogy senki ne kerüljön lehetetlen helyzetbe, megoldhatatlan problémák elé – tette hozzá, megismételve egy először júliusban tett kijelentését, miszerint a kormányzati válságkezelés irányelve a leginkább a Liverpool FC angol labdarúgó egyesület himnuszaként ismert – egy amerikai musicalből származó – dal szövegének címadó sora, vagyis az, hogy „You’ll never walk alone” (Sosem maradsz magadra).

Ez különösen azokra érvényes, akik keveset keresnek vagy egyáltalán nincs jövedelmük és megtakarításuk. Ezért a kormány az első két – együttvéve 30 milliárd eurós – támogatási csomag mellett újabb intézkedéseket tervez – mondta a kancellár. Jelezte, hogy az új csomag elemei közé tartozhat a pénzügyminiszter, Christian Lindner szerdán ismertetett javaslata a családtámogatások növeléséről és az adórendszer kiigazításáról, amellyel a tárca számításai szerint 48 millió ember helyzete javulhat és tízmilliárd euróval csökkenhetnek a lakosság terhei.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek