Az adóelőleg-fizetés jogosságát vizsgálja az Ab


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Következő ülésén tárgyalja az Alkotmánybíróság azt az indítványt, amely az adóelőleg kiszámítását tartja az alaptörvénybe ütközőnek.

Vitatja a társasági adó előlegfizetését egy az Alkotmánybírósághoz (Ab) benyújtott indítvány, amelyet következő ülésnapján, jövő hét hétfőn tárgyal a testület. Nem kapkodta el az indítvány napirendre tűzését az Ab, az ugyanis már 2007 augusztusában megérkezett. Az elmúlt néhány évben az Ab viszonylag tempósan tárgyalta az adótörvényeket érintő beadványokat, így nem fajult a káoszig, ha egy jogszabályt visszamenőleges hatállyal dobott vissza a testület. Tipikusan ez volt a helyzet például a családi pótlék adóalapba vonásával kapcsolatban is, itt pár hónappal a hatályba léptetés után kellett visszamenőleg az államnak adó-visszatérítést adni.

A jövő héten tárgyalandó ügynek még akkor sem lehet visszamenőleges hatálya, ha adott esetben a testület nem kaszálja el az indítványt. A szűkszavú indoklás szerint a társasági adóról szóló törvény előlegszámításának szabályozása – pontosabban az a passzusa, amely lényegében az újonnan alakult vagy újra bevételt produkáló cégeket érinti – sérti az alkotmányt.

A törvény szerint az adóelőleget úgy kell kiszámítani alapesetben, hogy az előző év adójának összegét kell alapul venni. Ha pedig a társaság nem produkált egész évben bevételt – az év közepén indult vagy egyszerűen szüneteltette működését -, akkor az elért bevétel után fizetendő adót kell 12 hónapra bővítve alapul venni. Utóbbi szabályozást támadta meg az indítványozó.

Az indoklás elég szűkszavú, abból csak annyi tudható meg, hogy az indítványozó szerint az alkotmány mely passzusaiba ütközik az inkriminált szabályozás. Ezek szerint a vállalkozás joga, a gazdasági verseny szabadsága sérül. Emellett a jövedelemhez való jogot is sérti az előlegfizetés szabályozása, mert az alkotmány szerint mindenkinek joga van olyan jövedelemhez, amely megfelel végzett munkája mennyiségének és minőségének.

Korábban is fordultak ez ügyben az Alkotmánybírósághoz. A közelmúltban hozott határozat szerint a jogszabály megfelel az alkotmánynak. Emellett a testület előtt van egy ügy, amely a feltöltési kötelezettséget tartja alkotmányellenesnek. Itt a vállalkozás szabadságára, illetve az arányos közteherviselésre hivatkozik az indítványozó. A beadvány 2008 decemberében érkezett meg a bírósághoz, amely egyelőre még nem tárgyalta.


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Uniós biztosjelölt: meg kell fontolni a kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.