Az adóhatóság vezetői székéből a miniszterelnöki székbe


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Oroszországban valami elkezdődött. Putyin 2020. január 15-én beszédet mondott, két órával később lemondott a kormány, estére bejelentették az új miniszterelnök személyét. Mihail Misusztyin az előző tíz évben az orosz adóhatóság első számú vezetője volt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Mihail Misusztyin, akit felkértek kormányalakításra

Vlagyimir Putyin (67 éves) orosz elnök sok mindenről beszélt a törvényhozáshoz intézett éves üzenetében. Igen valószínű, hogy megkezdődött a hatalmi struktúra és az alkotmányos rend átalakítása is.

Első lépésként lemondott a Dmitrij Medvegyev (54 éves) által vezetett kormány, szabad utat biztosítva egy új kormány megalakításának.

Az, hogy az orosz elnök beszédét nagyon sok helyen közvetítették (a televíziós csatornák mellett utcai kivetítőkön, tömegközlekedési eszközökön, de még a nemzetközi űrállomáson is), illetve a lemondás, felkérés gyors egymásutánisága arra enged következtetni, hogy az érintettek pontosan tudták (előre) a menetrendet. A minisztereket viszont váratlanul érte a hír, illetve a kormány lemondása.

A TASSZ által kiadott közlemény idézi Dmitrij Medvegyev szavait:

„Mindannyian tanúi lehettünk az Orosz Föderáció elnöke (Putyin) beszédének. Vlagyimir Vlagyimirovics nemcsak a teendők legfontosabb prioritásait vázolta hazánknak a következő évekre, hanem az Orosz Föderáció alkotmányának számos alapvető változását is körvonalazta. Ezeknek a javaslatoknak az elfogadásakor jelentős változások lesznek nemcsak az Alkotmány számos cikkében, hanem általában a hatalmi egyensúlyban is, így a végrehajtó, a törvényhozói és az igazságügyi területen is.

Ebben az összefüggésben nyilvánvaló, hogy mi, mint az Orosz Föderáció kormánya, lehetőséget kell adnunk hazánk elnökének az ehhez szükséges döntések meghozatalára. Ilyen körülmények között úgy gondolom az volt a helyes, hogy az Orosz Föderáció kormánya az Orosz Föderáció alkotmányának 117. cikke értelmében a jelenlegi összetételben lemondott.”

Középen Medvegyev, Putyin és Misusztyin

Misusztyin közgazdász végzettségű, 1989-ben rendszermérnöki diplomát szerzett. Közszolgálati pályafutását 1998-ban kezdte, az Orosz Föderáció adóhivatalában töltött be különböző pozíciókat, foglalkozott elektronikus digitális aláírással, az adóazonosító szám (TIN) bevezetésével, az egyablakos ügyintézés megszervezésével.

2008-ban rövid időre a magánszférában helyezkedett el, beruházásokkal, befektetésekkel foglalkozott, de már 2009 elején az orosz elnök apparátusához csatlakozott. 2010-ben kinevezték az adóhatóság első számú vezetőjévé.

Az adóhatóság vezetőjeként háborút hirdetett a feketegazdaság ellen, illetve az indokolatlan HÉA (ÁFA) visszatérítések ellen. Vállalkozó- és polgárbarát szervezetet kezdett kialakítani, bővítették az elektronikus szolgáltatások körét. Az ellenőrzések számát jelentősen csökkentették (emiatt kapott bírálatokat is), a hatékonyság viszont jelentősen javult, mert a helyszíni ellenőrzések helyett megerősítették az elemző, értékelő tevékenységeket.

Három könyvéről tudunk:

  • Az oroszországi állami adóigazgatás információs és technológiai alapjai (2005);
  • A vagyonadó adminisztrációjának informatikai és technológiai alapjai (2007);
  • Az ingatlanadóztatás adminisztrációja Oroszországban. Fejlesztési stratégia (2011).

A könyvek mellett számos adózással kapcsolatos szakcikket írt.Kapcsolódó cikkek

2021. július 30.

Érdekesség az adóvisszatérítési jog témakörében

Valamennyi olyan esetben, amikor valamely uniós irányelv rendelkezései a tartalmuk alapján feltétlennek és kellően pontosnak tűnnek, azokra a magánszemélyek a tagállammal szemben hivatkozhatnak, amennyiben az nem ültette át időben ezen irányelvet a nemzeti jogba, vagy amennyiben nem megfelelően ültette azt át. A Közösség más tagállamában letelepedett adóalanyok esetében a visszatérítési időszak számításánál az adófizetési kötelezettség megnyílta – adólevonási jog keletkezése – adólevonási jog gyakorolhatósága hármas feltétel az irányadó.