Az adórevizorok jól céloznak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén már nem kell rettegniük azoknak, akik tartottak egy esetleges vagyongyarapodási vizsgálattól. Az APEH ugyanis már több mint tízezer adózó vagyona iránt kezdett érdeklődni. A vizsgálatok jó eredményekkel zajlanak, és 15,3 milliárd forintnyi adóhiányt tártak fel.

Az adóhatóság május végéig csaknem négyezer vagyonosodási vizsgálatnál jutott el a jegyzőkönyv fázisig – ez az elsőfokú eljárás lezárását jelenti -, tudta meg a NAPI Gazdaság. A befejezettnek tekinthető ellenőrzéseken túl még több mint 6500 vizsgálat van folyamatban; persze akad, ahol még csak az értesítést küldték ki.

Módszeres időhúzás

A vagyonosodási vizsgálat alá vont adózók többsége ügyvédje, illetve adótanácsadója javaslatára módszeresen húzza az időt, és az ellenőrzést folyamatosan akadályozza. Ezért nem véletlen, hogy az APEH némi rátartással dolgozik és már tízezernél is több vizsgálatot indított, így az év végéig biztosan befejezi a kormány által megkövetelt mennyiséget.

Hogy mennyire biztosítja be magát az adóhivatal, azt nem tudni, de vélhetően nem viszi túlzásba, mivel nem ez a vizsgálattípus a legjövedelmezőbb, ráadásul sokáig elhúzódhat. A revizorok eddig jól céloztak; a befejezett ellenőrzések hetven százaléka zárult megállapítással, összesen 15,3 milliárd forint értékben, vagyis egy adózónál átlagosan 5,6 millió forint adókülönbözetet tártak fel, amelyhez hasonló összegű szankció (bírság és késedelmi kamat) is társul.

Kérhető könnyítés

A vagyonosodási vizsgálat során lefülelt adózók ugyanúgy kérhetnek fizetési könnyítést vagy mérséklést, mint bárki más. A kérelmek elbírálása attól függetlenül történik, hogy a fizetési kötelezettséget milyen típusú ellenőrzést követően állapították meg – tájékoztatta a Napit az APEH illetékese.

A kérelmek egyedi elbírálása során az adóhivatal minden esetben mérlegeli, hogy az adó és a szankció azonnali, egy összegben történő megfizetése mennyire veszélyezteti az adózó és vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozók megélhetését. Arról nincs adat, hogy a vagyongyarapodási vizsgálatok célszemélyei közül eddig hányan kértek fizetési könnyítést, ahogy arról sem, hogy eddig hányan és mennyit fizettek be a jogerős megállapításokból, mivel az APEH csak adónemenként tartja nyilván az adózók folyószámláin a hátralékokat, illetve a túlfizetéseket.

A folyamatban lévő végrehajtási eljárásokban – amelyek nemcsak a vagyonosodási vizsgálatok következtében keletkezett adótartozásra indultak – 2007. május 25-éig több mint 200 ezer azonnali beszedési megbízást nyújtott be az APEH a pénzintézetekhez, összesen mintegy 470 milliárd forint értékben.

Forrás: Index


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.