Az alapelvekben egyetértenek, a módszerekben nem


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elsősorban a visszaeső adócsalókra, valamint az eleve feketén történő beszerzésre helyezné a hangsúlyt a gazdaság kifehérítésének kérdésében Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az alapelvekben egyetért a kormánnyal, a módszerek tekintetében viszont már nem.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség egyetért a nyugtaadás ellenőrzésének szigorításával, az ellenőrzések hosszú ideje, évek óta nagy arányú hiányosságokat tárnak fel. Ezért támogatja azokat a kormányzati intézkedéseket, melyek érdemben segíthetik a feketekereskedelem visszaszorítását – áll az OKSZ által a minap kiadott közleményben.

A Szövetség éppen másfél évtizede, 1992-ben adta ki a feketegazdaságra figyelmeztető nyilatkozatát – mutatott rá megkeresésünkkor Vámos György arra, hogy milyen régóta szorgalmazza szervezetük a kérdés megoldását. Míg Veres János pénzügyminiszter hétfőn a feketegazdaság mértékét 17-18 százalékosra becsülte, addig a főtitkár szerint a kiskereskedelem 15-20 százalékát is kiteheti a teljesen fű alatt zajló üzletelés. Ez éves szinten mintegy 1500 milliárd forintot jelenthet, amelynek adóvonzata a legszerényebb becslések szerint is százmilliárdokra tehető.

A tét tehát nem kicsi, ezért is támogatja a gazdaság kifehérítésének kérdését az OKSZ. Ugyanakkor Vámos szerint nem az egyszer-egyszer hibázó kiskereskedőket, hanem a visszaeső, nyugtát rendszeresen nem adó vállalkozókat kellene fokozottabban ellenőrizni, és az eddigieknél nagyobb szigorral büntetni.

Az ilyen cégek esetében azt is ellenőrizni kellene a főtitkár szerint, hogy a kereskedők honnan szerzik be az árujukat, így az adóhatóság nagyobb hálózatokat göngyölíthetne fel. A főtitkár szerint különös gonddal kellene ellenőrizni a feketegazdaság fő színtereit, így az ázsiai piacokat is.

Vámos György szerint semmi értelme nincs annak a kezdeményezésnek, mely szerint az adóellenőrök a boltból kilépő vásárlóknál ellenőrizzák, hogy a kereskedő adott-e nyugtát. A főtitkár szerint ebben az esetben ésszerűbb lenne próbavásárlást tartani.

Forrás: OrigoKapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.