Több adóellenőr lesz

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. augusztus 1.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A költségvetés általános tartalékából aódellenőröket és páncélautókat ˝vesz˝ a kormány.

A vártnál kedvezőbb költségvetési folyamatoknak és számos tartaléknak köszönhetően nagyobb a kormány mozgástere a szokottnál, ám eddig tartja magát a szigorú gazdálkodáshoz. A költségvetési tartalék 42,2 milliárd forintos keretéből a mai napig 23,3 milliárdot költöttek. A kormány legutóbbi döntésével kétmilliárd forintot szabadított fel a költségvetés általános tartalékából, így az év végéig 1700 fővel növelhetik az adóhivatal, további 130 fővel a pénzügyőrség, 355 fővel a Magyar Államkincstár ellenőrzési létszámát. A létszámfejlesztéseket a kormány határozata a feketegazdaság elleni hatékonyabb küzdelemmel magyarázza. Ugyanennek a döntésnek a szellemében negyven fővel növelik a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és 150 fővel a munkaügyi felügyeletek létszámát.

A költségvetés általános tartalékát – amelyet 42,2 milliárd forintban szabott meg az Országgyűlés tavaly decemberben – a kormány elvileg az előre nem látható kiadásokra fordíthatná, ennek ellenére ez a tartalék amolyan házipénztárként funkcionál a kormány számára. Az év eleji döntések ugyanis azt példázzák, hogy egy kis előrelátással lehetett volna a költségvetésben helyet teremteni a sportberuházásokra, de a kormányt a március 15. előtti héten az is meglepte, hogy a nemzeti ünnep alkalmából kitüntetéseket akar átadni, ehhez pedig szüksége van némi pluszpénzre.

A Honvédkórház évtizedek óta épülő komplexuma az idén végre megkezdte működését, ennek ellenére a honvédelmi tárca ez évben is meglepődve tapasztalta, hogy a szükséges beruházásra nincs meg a pénz. Ugyanezt eljátszotta a HM tavaly is, igaz, mindkét évben csak kölcsön kapta a honvédelmi tárca a hárommilliárd forintot a tartalékból, ugyanis a kormány úgy döntött, hogy a pénzt az év folyamán vissza kell pótolni.

Az első hat hónapban a legtöbbet az egészségügyi fejlesztések, illetve az egészségügyi reform kiadásaira fordította a kabinet. A Honvédkórház hárommilliárdját nem számítva az egészségügy összesen 9,2 milliárd forintot kapott. A kiadások egy részét új beruházásokra költötték, de csaknem négymilliárd forint ment el az egészségügyi reformmal járó leépítések költségeinek fedezésére. A kormány júliusi döntésével az egészségügyi tárca kórházberuházásokra azzal a feltétellel kapott 3,5 milliárd forintot, hogy azt az egészségügyi ingatlanok eladásából befolyó majdani bevétel terhére vissza kell majd fizetnie a tárcának.

A első hét hónapban komolyabb pénzt – egymilliárd forintot – különítettek el a kormányzati negyed építésére, de hasonló összeg jutott a tartalékból a nyári gyerektáborok finanszírozására, és 471 millió forintot kapott az Köztársasági Őrezred arra a célra, hogy három páncélozott és több kísérő autót vásároljanak a közjogi méltóságok számára.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek:


Lezárási szabályok: megjelent a rendelet a részletekkel
2021. március 5.

Lezárási szabályok: megjelent a rendelet a részletekkel

Továbbra is megengedett az éttermi ételelvitel, nyitva lehetnek a bankok, a lottózók, a járműszervizek, s még egy sor más üzlet és szolgáltató. Maszkot csak egyéni szabadidős sporttevékenység során nem kötelező viselni közterületen.

Lezárások: a bölcsődéket nyitva hagyják
2021. március 5.

Lezárások: a bölcsődéket nyitva hagyják

Az egész márciusi hónapra elengedik az önkormányzati és állami tulajdonban lévő üzlethelyiséget bérlők bérleti díját, illetve az érintett szektorok a teljes hónapra megkapják majd a bértámogatást és az adókedvezményeket is. A katásoknak sem kell fizetniük márciusban.

Kata, kiva: fontos kérdések és válaszok
2021. március 5.

Mikor kell pontosan különadót fizetnie a katás vállalkozásnak? Mi számít katás bevételnek? A veszélyhelyzet adókönnyítései, költségtérítései milyen kapcsolatban vannak a kiva alapjával? Fontos kérdések és válaszok az Adó szaklapból.

Az iszlám adózás – zakát és szadaka (3.1. rész)
2021. március 5.

A Korán elveinek megfelelő adózás az önkéntes teljesítésen alapul. Alapvetően a vagyon után kell adózni, így a szociális helyzettől függ annak összege, a szegény embernek nincs adókötelezettsége. Az iszlám állam másfajta adót is bevezethet, ha az állami működéshez erre szükség van, vagy rendkívüli helyzet ezt indokolja.