Több adóellenőr lesz


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A költségvetés általános tartalékából aódellenőröket és páncélautókat ˝vesz˝ a kormány.

A vártnál kedvezőbb költségvetési folyamatoknak és számos tartaléknak köszönhetően nagyobb a kormány mozgástere a szokottnál, ám eddig tartja magát a szigorú gazdálkodáshoz. A költségvetési tartalék 42,2 milliárd forintos keretéből a mai napig 23,3 milliárdot költöttek. A kormány legutóbbi döntésével kétmilliárd forintot szabadított fel a költségvetés általános tartalékából, így az év végéig 1700 fővel növelhetik az adóhivatal, további 130 fővel a pénzügyőrség, 355 fővel a Magyar Államkincstár ellenőrzési létszámát. A létszámfejlesztéseket a kormány határozata a feketegazdaság elleni hatékonyabb küzdelemmel magyarázza. Ugyanennek a döntésnek a szellemében negyven fővel növelik a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és 150 fővel a munkaügyi felügyeletek létszámát.

A költségvetés általános tartalékát – amelyet 42,2 milliárd forintban szabott meg az Országgyűlés tavaly decemberben – a kormány elvileg az előre nem látható kiadásokra fordíthatná, ennek ellenére ez a tartalék amolyan házipénztárként funkcionál a kormány számára. Az év eleji döntések ugyanis azt példázzák, hogy egy kis előrelátással lehetett volna a költségvetésben helyet teremteni a sportberuházásokra, de a kormányt a március 15. előtti héten az is meglepte, hogy a nemzeti ünnep alkalmából kitüntetéseket akar átadni, ehhez pedig szüksége van némi pluszpénzre.

A Honvédkórház évtizedek óta épülő komplexuma az idén végre megkezdte működését, ennek ellenére a honvédelmi tárca ez évben is meglepődve tapasztalta, hogy a szükséges beruházásra nincs meg a pénz. Ugyanezt eljátszotta a HM tavaly is, igaz, mindkét évben csak kölcsön kapta a honvédelmi tárca a hárommilliárd forintot a tartalékból, ugyanis a kormány úgy döntött, hogy a pénzt az év folyamán vissza kell pótolni.

Az első hat hónapban a legtöbbet az egészségügyi fejlesztések, illetve az egészségügyi reform kiadásaira fordította a kabinet. A Honvédkórház hárommilliárdját nem számítva az egészségügy összesen 9,2 milliárd forintot kapott. A kiadások egy részét új beruházásokra költötték, de csaknem négymilliárd forint ment el az egészségügyi reformmal járó leépítések költségeinek fedezésére. A kormány júliusi döntésével az egészségügyi tárca kórházberuházásokra azzal a feltétellel kapott 3,5 milliárd forintot, hogy azt az egészségügyi ingatlanok eladásából befolyó majdani bevétel terhére vissza kell majd fizetnie a tárcának.

A első hét hónapban komolyabb pénzt – egymilliárd forintot – különítettek el a kormányzati negyed építésére, de hasonló összeg jutott a tartalékból a nyári gyerektáborok finanszírozására, és 471 millió forintot kapott az Köztársasági Őrezred arra a célra, hogy három páncélozott és több kísérő autót vásároljanak a közjogi méltóságok számára.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

NAV: éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2024. május 21.

Szja: vármegye és BKK-bérlet térítése

A cég budapesti székhellyel rendelkezik, és a budapesti munkavállaló BKK bérlet helyett Pest vármegyei bérletet vásárol. Kérdés, hogy elszámolható-e adómentesen a vármegyebérlet a BKK bérlet helyett, illetve Budapest közigazgatási határán kívülről munkába járáshoz igénybe vett vármegyebérlet elszámolható-e számla nélkül adómentesen?