Az alcsonyabb adók miatt egyre többen mennek a környező országokba


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szlovákiából szép számmal jönnek vendégmunkások Magyarországra, innen azonban alig-alig mennek dolgozni oda. Egyre több magyar vállalkozás települ viszont át a szomszédos országba az alacsonyabb közterhek miatt.

A magyar cégek részéről egyre nagyobb az érdeklődés Ukrajna iránt is, ahol egyre többen alapítanak vegyes- vagy leányvállalatot. A magyar vállalkozók ottani telephelyeiken főként elektronikai, ipari és turisztikai vállalkozásokat indítanak. Több térségben is toboroznak magyar dolgozókat romániai cégek, mivel Nyugat-Romániában munkaerőhiány van, Kelet-Magyarországon viszont magas a munkanélküliség. Szerbiába nem járnak magyarok dolgozni, onnan viszont érkeznek hazánkba munkavállalók, akárcsak Horvátországból. Érdeklődés leginkább néhány magyar, baranyai vállalkozó részéről mutatkozik déli szomszédunk irányában, ők az Adria partján tevékenykednek. Szlovénia már kapósabb a hazai munkavállalók körében, itt elsősorban az építőiparban és a mezőgazdaságban alkalmaznak magyar munkaerőt, de jutottak már álláshoz varrónők és állatorvosok is. Évente átlagosan nyolcezer magyar dolgozik hivatalos munkavállalási engedéllyel Burgenlandban. Többségük naponta ingázik Ausztriába – derül ki a Népszabadság körképéből.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.