Az alcsonyabb adók miatt egyre többen mennek a környező országokba


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szlovákiából szép számmal jönnek vendégmunkások Magyarországra, innen azonban alig-alig mennek dolgozni oda. Egyre több magyar vállalkozás települ viszont át a szomszédos országba az alacsonyabb közterhek miatt.

A magyar cégek részéről egyre nagyobb az érdeklődés Ukrajna iránt is, ahol egyre többen alapítanak vegyes- vagy leányvállalatot. A magyar vállalkozók ottani telephelyeiken főként elektronikai, ipari és turisztikai vállalkozásokat indítanak. Több térségben is toboroznak magyar dolgozókat romániai cégek, mivel Nyugat-Romániában munkaerőhiány van, Kelet-Magyarországon viszont magas a munkanélküliség. Szerbiába nem járnak magyarok dolgozni, onnan viszont érkeznek hazánkba munkavállalók, akárcsak Horvátországból. Érdeklődés leginkább néhány magyar, baranyai vállalkozó részéről mutatkozik déli szomszédunk irányában, ők az Adria partján tevékenykednek. Szlovénia már kapósabb a hazai munkavállalók körében, itt elsősorban az építőiparban és a mezőgazdaságban alkalmaznak magyar munkaerőt, de jutottak már álláshoz varrónők és állatorvosok is. Évente átlagosan nyolcezer magyar dolgozik hivatalos munkavállalási engedéllyel Burgenlandban. Többségük naponta ingázik Ausztriába – derül ki a Népszabadság körképéből.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.