Az angolok is adócsalnak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vesztegetés és a csalás egyre gyakoribb a brit üzleti világban – állítja a BDO Stoy Hayward intézet, amely a területen rendszeresen végez kutatásokat.

Az ilyenekkel létrejött üzletek első félévi értékét Nagy-Britanniában 538 millió angolt fontra számolta ki, ez a tavalyi első félévi értéknél több mint 40 százalékkal nagyobb. A csalók elleni eljárások egyre csökkenő esélye növeli a vesztegetések számát, nem beszélve az ilyen esetekben adott kenőpénzek nem lebecsülendő értékéről.

Első helyen állnak az áfa-csalások, ahol az adófizetés elől offshore adóparadicsomokba ˝menekülnek˝. Gyakoriak ezen a téren a több országot érintő külkereskedelmi tranzakciók, különös tekintettel arra, hogy az EU-n belül exportáló és importáló kereskedőknek nem kell áfát fizetnie.

A csalásokra szinte bátorítólag hat, hogy még ha milliós nagyságrendű csalásokról is van szó a lefülelt elkövető legfeljebb 2-5 éves börtönbüntetést kap. Máskülönben is az esetek kevesebb mint 15 százalékában indul bűnvádi eljárás.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.