Az angolok is adócsalnak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vesztegetés és a csalás egyre gyakoribb a brit üzleti világban – állítja a BDO Stoy Hayward intézet, amely a területen rendszeresen végez kutatásokat.

Az ilyenekkel létrejött üzletek első félévi értékét Nagy-Britanniában 538 millió angolt fontra számolta ki, ez a tavalyi első félévi értéknél több mint 40 százalékkal nagyobb. A csalók elleni eljárások egyre csökkenő esélye növeli a vesztegetések számát, nem beszélve az ilyen esetekben adott kenőpénzek nem lebecsülendő értékéről.

Első helyen állnak az áfa-csalások, ahol az adófizetés elől offshore adóparadicsomokba ˝menekülnek˝. Gyakoriak ezen a téren a több országot érintő külkereskedelmi tranzakciók, különös tekintettel arra, hogy az EU-n belül exportáló és importáló kereskedőknek nem kell áfát fizetnie.

A csalásokra szinte bátorítólag hat, hogy még ha milliós nagyságrendű csalásokról is van szó a lefülelt elkövető legfeljebb 2-5 éves börtönbüntetést kap. Máskülönben is az esetek kevesebb mint 15 százalékában indul bűnvádi eljárás.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.