Az autó és az áfa viszonya (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A személygépkocsi és az áfa kapcsolatáról, az 5 százalékos lakásáfa időszerű kérdéseiről, és a zártvégű lízing áfavonzatairól olvashat az Áfa-kalauz legfrissebb számában.

A Személygépkocsi az áfában című írásában az Áfa-kalauz azokat a jogértelmezési és jogalkalmazási problémákat mutatja be, amelyek a tevékenységük keretében személygépkocsikat használó, illetve hasznosító általános forgalmi adó alanyok esetében jellemzően felmerülnek. Szó esik így a személygépkocsit terhelő áfáról, az adómentes értékesítésről és az adólevonásról, a személygépkocsik bérbevételéről és üzemeltetéséről is.

Az új lakások értékesítésével kapcsolatos kedvezményes 5%-os adókulcs hatálybalépésével egyidejűleg már kihirdetésre került az is, hogy ez a rendelkezés csak ezen év végéig lesz alkalmazható. A jogalkotó azonban átmeneti rendelkezésekkel rendezte azon lakásértékesítések sorsát, ahol az építkezések bejelentése 2018. november 1-jén megtörtént, illetve amelyek 2018. november 1-jén végleges építési engedéllyel rendelkeztek. A lakásáfa aktuális kérdései című cikk szerzője az átmeneti rendelkezésen túl az adómérték változása miatt gyakran felmerülő kérdésekkel foglalkozik, valamint ismerteti az azok megválaszolásához szükséges szabályokat.

Az üzleti életben gyakori, hogy a pénzügyi lízingügyletekkel foglalkozó vállalkozás bizonyos zártvégű lízingszerződéseit, a lízingdíjak nemfizetése miatt felmondani kényszerül, és a megtérítésre nem került lízingdíj összegeket, mint behajthatatlan követeléseket írja le. Tekintettel arra, hogy 2017. évben az Európai Bíróság részéről egy olyan ítélet is született, mely a nemfizetéssel érintett törlesztőrészleteket terhelő áfa visszaigénylésére biztosít lehetőséget, A zártvégű lízing, és a meg nem fizetett díjak áfakezelése című írás egyrészt e döntés lényegi tartalmát ismerteti, másrészt bemutatja a zárvégű lízing jogintézménysajátosságait.

Az Áfa-kalauz 2019/4-es számát itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek

2023. december 6.

Bejelentett részesedés és társasági adó

A Tao tv. tartalmazza a bejelentett részesedés fogalmát, mely, lehetővé teszi, hogy az érintett üzletrészek nyereséggel történő értékesítése után ne keletkezzen adófizetési kötelezettség.