Az automaták feléről már tud a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már 14 ezer már ital- és élelmiszer-automatára kértek regisztrációs kódot az üzemeltetők – írja a Népszabadság.


Az automaták feléről már tud a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – olvasható a Népszabadság keddi számában.

Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség vezetője a lapnak elmondta, hogy napokkal a határidő előtt 14 ezer már ital- és élelmiszer-automatára kértek regisztrációs kódot az üzemeltetők. A szövetség becslése szerint harmincezer lehet az itthon üzemeltetett gépek teljes állománya.

Az üzemeltetőknek március végéig be kell jelenteniük a gépeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, majd április elsejétől a megkapott regisztrációs kód birtokában működtethetik készülékeiket.

A gazdaság kifehérítési folyamatának távlati tervei szerint az ital- és áruautomaták egy beépített chip segítségével – az online kasszákhoz hasonlóan – közvetlen összeköttetésben lesznek a NAV szervereivel, így az eladott kávé mennyisége és az érte kapott összeg azonnal megjelenik az adóhivatali nyilvántartásban – írja a Népszabadság.


Kapcsolódó cikkek

2024. március 1.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (2. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel foglalkozunk, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. február 29.

Adóamnesztia a részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlására

A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.