Az egykulcsos szja a szegényeket sújtja?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Senki nem tudja, mennyivel kellene növelni a minimálbért, illetve a bérminimum összegét ahhoz, hogy jövőre ne a legkisebb jövedelműek húzzák megint a rövidebbet – írja a Népszava pénteken.

Jelenleg nagyjából 63 ezer forint a 73 ezer 500 forintos minimálbér nettója, ugyanakkora létminimum 73 ezer forint – mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke. Hozzátette: az MSZOSZ számára elfogadhatatlan, hogy a 16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadó-kulcs bevezetésével tovább csökkenjen a különbség a minimálbér és a létminimum között.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) sem szeretné, hogy a 16 százalékos, egykulcsos szja bevezetésével az alacsony jövedelműek rosszul járjanak – közölte Dávid Ferenc főtitkár. A VOSZ nem akarja, hogy a 63 ezer forintos nettó minimálbér veszítsen az értékéből. Ugyanakkor a főtitkár rögzítette azt is, hogy elfogadhatatlan lenne a vállalkozók számára egy átgondolatlan, megalapozatlan, nagymértékű minimálbér-emelés megfelelő adó és járulékcsökkentés nélkül.

A VOSZ véleménye szerint egy túlzott, fedezet nélküli minimálbér-emelés növelné a munkanélküliséget, ugyanis az alacsony jövedelmezőségű ágazatokat – kereskedelem, mezőgazdaság – egy ilyen lépés térdre kényszerítheti. Egy „”rosszul szabott”” bérrendszer másik roppant veszélyes hatása a feketemunka és a színlelet szerződések elburjánzása lenne – magyarázta Dávid Ferenc.

Forrás: Privátbankár.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.