Az egyszázalékos nyilatkozatok leadása

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. február 12.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az APEH sajtóközlemény útján hívja fel az érintettek figyelmét az szja 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatainak benyújtási határidejéről.

Az önadózók ebben az évben is a személyi jövedelemadó bevallással együtt nyújthatják be – a szokásos módon, zárt borítékban – az adó meghatározott részével történő rendelkezésről szóló nyilatkozataikat. Az egyéni vállalkozók és az általános forgalmi adót fizető magánszemélyek esetén február 15-éig, az önadózást választó egyéb magánszemély pedig május 21-ig köteles a nyilatkozatokat az adóbevallás mellékleteként továbbítani az APEH felé.

Az a magánszemély, aki az adóhatósági adómegállapítást kér (ADAM), az erről szóló bejelentésével együtt köteles a nyilatkozatait az APEH-nak megküldeni. A bejelentés határideje ebben az esetben is február 15-e.

Február 15-éig lehet kérheti a 2006-os évre vonatkozóan is a munkáltatói adómegállapítást. Ha a munkáltató a kérelem alapján vállalja az adómegállapítást, akkor a dolgozónak elegendő május 21-éig – a megállapított adója ismeretében – leadnia az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatát a munkáltató részére. A nyilatkozatokat a munkáltatónak kell továbbítania az adóhatóság felé. Ellenkező esetben, azaz, ha a munkáltató az adómegállapítást nem vállalja, köteles közreműködni az APEH általi adómegállapításhoz szükséges nyilatkozatok, igazolások továbbításában. A kérelmet és igazolásokat ilyenkor is február 15-éig kell leadni a munkáltatóhoz, amelyhez – zárt borítékban – csatolni lehet az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatokat is. A munkáltatónak március 12-éig kell továbbítania a hozzá benyújtott okiratokat az adóhatósághoz. A közlemény szerint nem kifogásolható tehát, ha a magánszemély olyan időpontban adja le a munkáltatónak az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatot, hogy azokat a munkáltató március 12-éig továbbítani tudja az adóhatósághoz.

Amennyiben a magánszemély kérelme ellenére, bármely oknál fogva nem jogosult sem a munkáltatói, sem az adóhatósági adómegállapításra, úgy önadózóvá válik, adóbevallást kell benyújtania május 21-éig. Az 1+1 százalékos nyilatkozatát ilyen esetben értelemszerűen a bevallásával egyidejűleg teheti meg.


Kapcsolódó cikkek:


Lezárási szabályok: megjelent a rendelet a részletekkel
2021. március 5.

Lezárási szabályok: megjelent a rendelet a részletekkel

Továbbra is megengedett az éttermi ételelvitel, nyitva lehetnek a bankok, a lottózók, a járműszervizek, s még egy sor más üzlet és szolgáltató. Maszkot csak egyéni szabadidős sporttevékenység során nem kötelező viselni közterületen.

Lezárások: a bölcsődéket nyitva hagyják
2021. március 5.

Lezárások: a bölcsődéket nyitva hagyják

Az egész márciusi hónapra elengedik az önkormányzati és állami tulajdonban lévő üzlethelyiséget bérlők bérleti díját, illetve az érintett szektorok a teljes hónapra megkapják majd a bértámogatást és az adókedvezményeket is. A katásoknak sem kell fizetniük márciusban.

Kata, kiva: fontos kérdések és válaszok
2021. március 5.

Mikor kell pontosan különadót fizetnie a katás vállalkozásnak? Mi számít katás bevételnek? A veszélyhelyzet adókönnyítései, költségtérítései milyen kapcsolatban vannak a kiva alapjával? Fontos kérdések és válaszok az Adó szaklapból.