Az egyszázalékos nyilatkozatok leadása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az APEH sajtóközlemény útján hívja fel az érintettek figyelmét az szja 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatainak benyújtási határidejéről.

Az önadózók ebben az évben is a személyi jövedelemadó bevallással együtt nyújthatják be – a szokásos módon, zárt borítékban – az adó meghatározott részével történő rendelkezésről szóló nyilatkozataikat. Az egyéni vállalkozók és az általános forgalmi adót fizető magánszemélyek esetén február 15-éig, az önadózást választó egyéb magánszemély pedig május 21-ig köteles a nyilatkozatokat az adóbevallás mellékleteként továbbítani az APEH felé.

Az a magánszemély, aki az adóhatósági adómegállapítást kér (ADAM), az erről szóló bejelentésével együtt köteles a nyilatkozatait az APEH-nak megküldeni. A bejelentés határideje ebben az esetben is február 15-e.

Február 15-éig lehet kérheti a 2006-os évre vonatkozóan is a munkáltatói adómegállapítást. Ha a munkáltató a kérelem alapján vállalja az adómegállapítást, akkor a dolgozónak elegendő május 21-éig – a megállapított adója ismeretében – leadnia az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatát a munkáltató részére. A nyilatkozatokat a munkáltatónak kell továbbítania az adóhatóság felé. Ellenkező esetben, azaz, ha a munkáltató az adómegállapítást nem vállalja, köteles közreműködni az APEH általi adómegállapításhoz szükséges nyilatkozatok, igazolások továbbításában. A kérelmet és igazolásokat ilyenkor is február 15-éig kell leadni a munkáltatóhoz, amelyhez – zárt borítékban – csatolni lehet az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatokat is. A munkáltatónak március 12-éig kell továbbítania a hozzá benyújtott okiratokat az adóhatósághoz. A közlemény szerint nem kifogásolható tehát, ha a magánszemély olyan időpontban adja le a munkáltatónak az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatot, hogy azokat a munkáltató március 12-éig továbbítani tudja az adóhatósághoz.

Amennyiben a magánszemély kérelme ellenére, bármely oknál fogva nem jogosult sem a munkáltatói, sem az adóhatósági adómegállapításra, úgy önadózóvá válik, adóbevallást kell benyújtania május 21-éig. Az 1+1 százalékos nyilatkozatát ilyen esetben értelemszerűen a bevallásával egyidejűleg teheti meg.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.