Az egyszázalékos nyilatkozatok leadása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az APEH sajtóközlemény útján hívja fel az érintettek figyelmét az szja 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatainak benyújtási határidejéről.

Az önadózók ebben az évben is a személyi jövedelemadó bevallással együtt nyújthatják be – a szokásos módon, zárt borítékban – az adó meghatározott részével történő rendelkezésről szóló nyilatkozataikat. Az egyéni vállalkozók és az általános forgalmi adót fizető magánszemélyek esetén február 15-éig, az önadózást választó egyéb magánszemély pedig május 21-ig köteles a nyilatkozatokat az adóbevallás mellékleteként továbbítani az APEH felé.

Az a magánszemély, aki az adóhatósági adómegállapítást kér (ADAM), az erről szóló bejelentésével együtt köteles a nyilatkozatait az APEH-nak megküldeni. A bejelentés határideje ebben az esetben is február 15-e.

Február 15-éig lehet kérheti a 2006-os évre vonatkozóan is a munkáltatói adómegállapítást. Ha a munkáltató a kérelem alapján vállalja az adómegállapítást, akkor a dolgozónak elegendő május 21-éig – a megállapított adója ismeretében – leadnia az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatát a munkáltató részére. A nyilatkozatokat a munkáltatónak kell továbbítania az adóhatóság felé. Ellenkező esetben, azaz, ha a munkáltató az adómegállapítást nem vállalja, köteles közreműködni az APEH általi adómegállapításhoz szükséges nyilatkozatok, igazolások továbbításában. A kérelmet és igazolásokat ilyenkor is február 15-éig kell leadni a munkáltatóhoz, amelyhez – zárt borítékban – csatolni lehet az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatokat is. A munkáltatónak március 12-éig kell továbbítania a hozzá benyújtott okiratokat az adóhatósághoz. A közlemény szerint nem kifogásolható tehát, ha a magánszemély olyan időpontban adja le a munkáltatónak az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatot, hogy azokat a munkáltató március 12-éig továbbítani tudja az adóhatósághoz.

Amennyiben a magánszemély kérelme ellenére, bármely oknál fogva nem jogosult sem a munkáltatói, sem az adóhatósági adómegállapításra, úgy önadózóvá válik, adóbevallást kell benyújtania május 21-éig. Az 1+1 százalékos nyilatkozatát ilyen esetben értelemszerűen a bevallásával egyidejűleg teheti meg.Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Nem tisztességes bírságkedvezményért elvenni a jogorvoslati jogot

„Fogadd el még akkor is, ha nem érzed jogszerűnek, mert fele annyit fizetsz.” Ez akár egy NAV hirdetés szlogenje is lehetne. És talán nem is lenne különös mindez, ha nem arról lenne szó, hogy a NAV egy hatósági jogalkalmazó, és az ezeknek a szlogeneknek teret engedő jogszabály az adóigazgatási eljárás szabályrendszere.

2021. szeptember 17.

Dante-700 – Dante élete (1. rész)

Dante, a világirodalom egyik legnagyobb alakja 700 éve hunyt el. Főműve, az Isteni színjáték nehéz olvasmány, de ennek ellenére az értő irodalmárok a legmagasztosabb jelzőkkel illetik. Nem véletlenül, hiszen a nyugati kultúrára gyakorolt hatása egyedülálló, az irodalom, a zene, a képzőművészet, a filmművészet egyaránt sokat merített Dante nagyeposzából.