Az MGYOSZ visszautasítja a fővárosi válságadót Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elfogadhatatlannak tartja a fővárosi önkormányzatnak az újraindítási adó címén tervezett iparűzési adó emelésére irányuló javaslatát a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ).

A vállalkozások túlnyomó részét a válság súlyosan érintette, forgalmuk visszaesett, a foglalkoztatottak számát csak komoly erőfeszítések árán tudták megőrizni, illetve minden tartalékukat a túlélésre használták fel – írja a szövetség  a közleményében, amely tagja a Fővárosi Érdekegyeztető Tanácsnak.

Szerintük egy újabb adó, amely tekintet nélkül a gazdasági helyzetükre – mivel árbevétel arányosan vetnék ki – sokuk számára akár a piaci ellehetetlenülésüket is eredményezheti. Ezen az sem segít, hogy a tervezet ágazat szerint differenciál. A méret – árbevétel – szerinti differenciálást egy olyan válságra adott reakcióként, ami egy adott szakmában jellemzően mindenkit hasonlóan érint, önmagában is rossz megközelítésnek tartják.

Az MGYOSZ ezért kéri a döntéshozókat, hogy a pénzügyi nehézségek megoldására az adóemelés helyett más, a gazdaság szereplőinek helyzetét is messzemenőkig figyelembe vevő intézkedést dolgozzanak ki, amit – részleteinek ismeretében, amennyiben ez a vállalkozások számára elfogadható – szövetség is támogatni fog.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. október 12.

BKIK: kivonulási hullámot indíthat a budapesti válságadó

Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke szerint többféle hosszú távú negatív hatása is lehet a főváros gazdasági szerkezetére, ha a főpolgármester kezdeményezése megvalósul, és emelt iparűzési adót kell fizetniük az ötmilliárdos adóalapot elérő cégeknek.