Az Orbán-Matolcsy gazdaságpolitika összedőlt, adóemelés jöhet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyurcsány Ferenc a Facebookon vezeti le, miért kell adóemelésre számítani és miért támogatható az egykulcsos szja megszüntetése.

Egyre több jel mutat arra, hogy a kormány adóemelésre kényszerül – írja legújabb Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc. A költségvetésen tátongó hatalmas lyukat csak kiadás-csökkentéssel aligha lehet kezelni. Hiszen nem lehet pénzt kivonni a szociális-, az egészségügyi- vagy éppen az oktatási rendszerből, és nem lehet tovább sarcolni a nyugdíjasokat sem. Akkor bizony marad az adóemelés – állapítja meg.

A kormány persze mindent a nemzetközi válságra próbál meg rákenni. Márpedig ez még féligazságnak is kevés. A költségvetés gondjainak jelentős része Orbán tavalyi összeeszkábált első akciótervének következménye, abban is az akkor beígért és idén bevezetett adócsökkentéseké. Az egykulcsos adó sok százmilliárd forinttól szabadította meg a költségvetést. Ez a pénz most hiányzik. Ráadásul mára bebizonyosodott, hogy az adócsökkentéssel megnövekedett jövedelmekből nem lett magasabb fogyasztás, az nem lódította meg a gazdasági növekedést. Az Orbán-Matolcsy gazdaságpolitika összedőlt – szögezi le Gyurcsány.

Akkor most ott áll a kormány, hogy alig van más lehetősége, mint növelni azoknak az adóját, akiknek pár hónapja még csökkentette. A helyzet kísértetiesen hasonlít a 2006-osra. Akkor mi áfát csökkentettünk januárban, majd látva a költségvetés helyzetét visszaemeltük ősszel. Kaptunk miatta hideget-meleget, tegyük hozzá, megérdemeltük.

Most Orbán kormányának is nagyon hasonló gondjai vannak. Persze kommunikációban lehet, hogy ügyesebbek. De a lényeg ettől nem változik: ez a második hátraarc lehet – valószínűsíti az egykori miniszterelnök. Hiszen emlékezzünk, a választások után a kormányfő magasan tartott hiányból kívánta beindítani a növekedést. Akkor Barroso vert a kezére. Ezt követően Orbán egy pillanat alatt váltott és az adósságcsökkentés bajnoka lett, és elővette a második csodafegyvert, az adócsökkentést. Most ez mond csütörtököt. Kíváncsian várom, hogy az újabb fordulat hova vezet. A szöveg nagyjából sejthető: „amikor a súlyos nemzetközi helyzetben a hazának segítségre van szüksége, akkor fizessenek a gazdagok!” Valami ilyesmi jön.

Tegyük hozzá: mi elvi alapon a progresszív, többkulcsos személyi jövedelemadó mellett vagyunk. Ezért az egykulcsos adó megszüntetését – hívják bárminek, akár szolidaritási hozzájárulásnak – elvi alapon nem szabad kifogásolni – zárja a bejegyzést Gyurcsány Ferenc.

Forrás: Nol.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Nagy meglepetések a 2023-as SZJA 1% felajánlásoknál, növekvő tételek, új szereplők

Az 1% felajánlás továbbra is a civil szervezetek fontos bevételi forrása Magyarországon. Sok szervezet léte múlik azon, hogy a magánszemélyek rendelkeznek-e az adójuk 1%-áról. 2023-ban a felajánlások száma mellett a felajánlott összeg is nőtt, így több mint 15 milliárd forint jut el még idén a civil szervezetekhez.

2023. szeptember 29.

Csaknem nyolcvan kilogramm dohánylevelet foglalt le a NAV

Költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakossal szemben – tájékoztatta a NAV.