Bajban a gazdaság – segíthet az adóreform?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A második negyedéves gazdasági pangást a beruházások újbóli megindulása állíthatná meg, ehhez viszont versenyképes környezetre lenne szükség. Noha már történtek változtatások az adórendszerben, a vállalatok ennek mértékét minimálisnak tartják.

A vállalkozásoknál Magyarországon hiányzik az előrelátó képesség és az önsegítő hajlam – véli Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési vezetője. Többek között ez az oka annak, hogy a magyar növekedési szint elmarad a lehetségestől. Ugyan a hatékonyság kismértékben növekedett a vállalati szektorban, ez egy MNB-tanulmány szerint csak a kevésbé fejlett vállalatok kiesésének köszönhető. A hosszú távú bővüléshez az oktatási rendszer magasabb fokú interakciójára is szükség van – tette hozzá Duronelly. Jelenleg inkább a hatalmi pozíciók megőrzése számít, semmint a versenyképes tudás átadása.

A második negyedévi, 1,4 százalékos GDP-növekedés ugyan igen alacsony, azonban ebből elhamarkodott lenne következtetéseket levonni a jövőre nézve. Arról, hogy a magyar GDP a hosszú távon fenntarthatónak vélt 3,5-4 százalékos bővülési ütemet mikor éri el újra, majd a következő negyedévben lehet többet mondani, hiszen a Gyurcsány-csomag is a harmadik negyedévben kezdte el éreztetni hatását – mondta Bebesy Dániel, a CIB Bank makroelemzője. Az viszont már most látszik, hogy amíg a beruházásoknál és a termelékenységnél nem történik jelentős változás, addig nem sok jóra lehet számítani. Az exogén növekedési modellek szerint a fejlődő országokban az intézményi korlátok gyakran gátolják a gazdaság bővülését. Jelenleg Magyarországon a bizonytalanság, a stabilitás hiánya, valamint az adórendszer szab gátat a növekedésnek – mondta Bebesy. Utóbbinál a munkát terhelő adókat kellene csökkenteni és a vagyonnal, fogyasztással kapcsolatosakat növelni. Eddig azonban csak minimális átalakítások történtek.

Hasonló véleményen vannak a gazdasági érdekvédelmi szervezetek vezetői is. Bienerth Gusztáv, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke szerint markáns, átfogó adóreformra van szükség. A regionális összehasonlításban igen rosszul szereplő magyar gazdaság most szembesül azzal, hogy a versenyképesség romlása miatt a vállalatok elhalasztják vagy másutt valósítják meg beruházásaikat.

Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének társelnöke ugyanúgy az adórendszer reformjára, valamint az adminisztratív terhek csökkentésére hívta fel a figyelmet. Ha ez megvalósulna, akkor az Európai Unió konjunktúrája és a 2007-13 között beáramló uniós pénzek mellett ismét négy százalék körüli növekedést produkálna a gazdaság. A GDP mostani szintjének ugyan nincs hatása a beruházásokra, mivel az nem változtatja meg a hosszú távra tervezett projektek alapvető paramétereit, azonban az államháztartás fenntartható konszolidációja elengedhetetlen egy stabil növekedési pálya szempontjából – mondta Dirk Wölfer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara osztályvezetője. A tavaly óta meghozott intézkedésekkel elkezdődött a rövid távú stabilizáció, ennek következetes folytatása – az állami kiadások korlátozásával – fontos fokmérője lesz a politika elkötelezettségének – véli Wölfer. Ha a vállalatok ennek további, biztos jeleit látják, középtávon reális lehetőség nyílhat a beruházások növekedésére.

Szakértők szerint

Bebesy Dániel: A növekedés hosszú távon a beruházások és a termelékenység alakulásától függ. Meg kell szüntetni a bizonytalanságot és ismét versenyképes intézményeket kell teremteni.

Bienerth Gusztáv: A beruházások közép- és hosszú távú döntések. Amennyiben holnap reggelre egy versenyképes gazdasági környezet valósulna meg, akkor is csak 1-1,5 év múlva látszódnának az eredmények.

Duronelly Péter: A vállalatok nem mennek elébe az eseményeknek és a társadalom nem érzékeli a világ folyamatait. Az emberek gyakran érzelmi alapon hozzák meg döntéseiket.

Futó Péter: Nem olyan adóreformra van szükség, amely az emeléssel ekvivalens. Az adózók körét kellene növelni és az adókulcsokat csökkenteni.

Miközben a magyar gazdaság sebessége 1,4 százalékos tempóra lassult a legutóbbi negyedévben, a régió más országai fék helyett a gázpedálra tapostak. A szlovák gazdaság már 9 százalék felett jár, és a lengyelek sem engedik 7 százalék alá az ütemet – igaz, náluk még nem áll rendelkezésre a második negyedévi adat. Az is látszik a grafikonból, hogy 2002-ben még a mi hátunkat nézte a mezőny. A legkisebb kilengéseket ugyanakkor szintén a magyar gazdaság produkálta az elmúlt öt évben.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.