Baker McKenzie: egyre több ellenőrzéssel szembesülnek a multik a transzferárazásnál


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóhatóságok világszerte igyekeznek növelni az állami bevételeket, ebben pedig az adatelemzést és a mesterséges intelligenciát is igénybe veszik. Az egyik legvitatottabb terület az adózás területén a transzferárazás, ahol a multinacionális vállalatok Magyarországon is egyre több ellenőrzéssel szembesülnek – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie. 

A transzferár a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott elszámoló ár, így az erre vonatkozó szabályokra minden olyan cégnek figyelemmel kell lennie, amely egy kapcsolt vállalkozásával bármilyen ügyletet köt. Ezekkel ugyanis olyan piaci áron kell elszámolni, amelyet független vállalkozások alkalmaznának az egymás közötti ügyleteikre. Ha az alkalmazott elszámolóár a piaci ártól eltér, akkor korrekciót kell végrehajtani annak érdekében, hogy a befizetendő társasági adó összegét úgy állapítsák meg, mintha ezeket az ügyleteket kizárólag független felek kötötték volna. 

Globális szinten egyre nő a transzferárral kapcsolatos viták száma, számos multinacionális vállalat számára a transzferárképzés volt és maradt is a legfontosabb téma az adóellenőrzés területén. Sőt, a Covid-19 világjárványra a vállalatok üzleti és működési modelljeik átalakításával reagáltak, ami új transzferárképzési kérdéseket is felvet. Több ország – például az Egyesült Államok – jelentős plusz finanszírozást biztosít az adóhatóságoknak annak érdekében, hogy kiterjedt adatelemzést és mesterséges intelligenciát alkalmazva elősegítsék a multinacionális vállalatok megfelelő és átlátható működését.  

Magyarországon is évek óta kiemelt figyelmet fordít az adóhatóság a transzferárral kapcsolatos ellenőrzésekre. Az adóhatóság kiadott ellenőrzési tervei minden évben elsődleges célként hangsúlyozzák a kiemelt- és legnagyobb adóteljesítményű adózók ellenőrzését. A magyar adóhatóság évente kiadott, legutóbb 2021-re vonatkozóan elérhető évkönyve alapján a transzferárakra is kiterjedő ellenőrzésekre 74,5%-ban tett az adóhatóság megállapítást, ennek során közel 3 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg társasági adó adónemben. 

Ebben a környezetben kell a vállalatoknak kezelni a transzferárral kapcsolatos feladatokat, minimalizálni a potenciális büntetéseket és a kitettséget a kettős adóztatásnak, valamint hatékonyan rendezni a vitákat a több joghatóságban működő adóhatóságokkal. 

A transzferárakkal kapcsolatos jogvitákat Magyarországon végső soron peres eljárás során lehet rendezni. A perek során – akár a bíróság által véletlenszerűen kirendelt – szakértő segítségével vizsgálják meg, hogy a vállalatcsoport által alkalmazott transzferár valóban a piaci viszonyoknak megfelelő elszámolást eredményezett-e a csoporton belüli ügyletek vonatkozásában. 

A hatóság nem biztosít lehetőséget a tárgyalásos, adminisztratív rendezésre. Ettől függetlenül előzetesen, az úgynevezett szokásos piaci ár megállapítására irányuló eljárás keretében a vállalkozások megállapodhatnak a Pénzügyminisztériummal a csoporton belüli ügyletek piaci árában.  

„Magyarországon ilyen megállapodást kizárólag előzetesen lehet kötni, a folyamatban lévő adóellenőrzés során már nem, és utólagos megegyezésre sincsen lehetőség – mondta dr. Riszter Gergely, a Baker McKenzie ügyvédi iroda adójogi csoportjának vezetője. – Az érintett cégeknek érdemes megfontolniuk a szokásos piaci ár megállapítására irányuló eljárást, hiszen a transzferárral kapcsolatos viták a legnehezebb, legidőigényesebb és legdrágább eljárások közé tartoznak.” 


Kapcsolódó cikkek

2020. október 1.

A transzferár esete az adóhatósággal

Az adóhatóság kiemelt ellenőrzési területe a kapcsolt vállalkozások egymás közötti ügyleteinek vizsgálata. Az utóbbi időben egyre többször esik szó a témáról. Az, hogy egy társaság milyen indok alapján kerül kiválasztásra, ellenőrzésre az adóhatóság által, többféle lehet. Kiemelt vizsgálati terület a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott módszerek vizsgálata, a piaci árhoz történő viszonyítása, a transzferár-nyilvántartási kötelezettség teljesítése, a társaságiadóalap-korrekciós kötelezettség teljesítése.
2020. szeptember 28.

A transzferár és a szokásos piaci ár kérdésköre

Az adóhatóság kiemelt ellenőrzési területe a kapcsolt vállalkozások egymás közötti transzferár valódiságának, helyességének vizsgálata. A transzferár és a szokásos piaci ár fogalmát élesen el kell különíteni egymástól. A transzferár az az ár, amelyet kapcsolt vállalkozások egymás közötti ügyletükben ténylegesen alkalmaznak. A szokásos piaci ár pedig az az ellenérték, melyet független felek összehasonlítható körülmények esetén egymás között érvényesítenek. A szokásos piaci ár mindig egyedileg meghatározott. Most a kapcsolt vállalkozások hitelszerződéseit vizsgáljuk.
2020. augusztus 13.

A transzferár-ellenőrzések

Az adóhatóság kiemelt ellenőrzési területe a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott transzferárak vizsgálata. Tekintettel arra, hogy kapcsolt vállalkozások nemcsak belföldi, hanem nemzetközi viszonylatban is előfordulnak, a különböző országok adóhatóságai egymástól függetlenül vizsgálódnak. Arra a kérdésre, hogy a különféle adóhatóságok kötelesek-e figyelembe venni a másik ország adóellenőrzés szerinti megállapításait, a következő Kúria által hozott ítélet ad választ.