Banki önszabályozást szorgalmazva

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. február 27.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megvizsgálják a pozitív adósnyilvántartásnak, a hitelkiváltásnak, az egyoldalú szerződés-módosításnak a lehetőségét a bankszövetség munkacsoportjai.

A bankszövetség a kormányfő által felállított banki bizottság jelentésének egyes kérdésköreire munkacsoportokat hoz létre, amelyekben mind a pénzügyi szolgáltatók, mind az érdekelt állami szervezetek képviseltetik magukat és idén június 30-ig kidolgozzák a bizottság ajánlásaival kapcsolatos megoldási javaslataikat. Az indítványok zöme elsősorban a szolgáltató intézmények önszabályozását szorgalmazzák.

A szakértői munkacsoportok megvizsgálják a pozitív adósnyilvántartásnak, a banki alapszámla létrehozásának, a hitelkiváltásnak, az egyoldalú szerződés-módosításnak a kérdéskörét. Hangsúlyt fektetnek a fogyasztóvédelmi szempontokra és a pénzügyi kultúra fejlesztésére. A lakossági pénzügyi szolgáltatások színvonalának emelését szolgáló konkrét javaslatok kidolgozásánál figyelembe kell venni mind az uniós folyamatokat, mind az eddigi hazai tapasztalatokat.

Forrás: Piac&Profit


Kapcsolódó cikkek:


NAV: március 15-től lesznek elérhetőek az szja-bevallási tervezetek
2021. március 1.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már öt éve automatikusan készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, ezáltal a NAV-hoz nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói igazolásokat beküldeni, hanem az adózónak kell megőriznie azokat az öt éves elévülési idő végéig.

Márciusban is jár a munkáltatói adómentesség
2021. március 1.

A koronavírus sújtotta ágazat vállalkozásainak nem kell megfizetniük 2020. novemberétől 2021. március végéig a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, valamint a személyi jellegű kifizetések után a kivát.

A COVID-19 járvány hatása az adóegyezményekre: az átdolgozott OECD útmutató
2021. március 1.

2021. január 21-én az OECD közzétette az adóegyezményekről és a COVID-19 világjárvány hatásairól szóló átdolgozott iránymutatását („Updated guidance on tax treaties and the impact of the COVID-19 pandemic”, továbbiakban: Átdolgozott útmutató). Az eredeti dokumentum, amely 2020. április 3-án látott világot, a nemzetközi adóegyezmények szabályainak alkalmazását ismertette olyan körülmények között, amikor a határokon át ingázó munkavállalók vagy magánszemélyek olyan államban rekedtek, amely nem a lakóhelyük szerinti állam.