Nem bízzuk az adónkat az APEH-re


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bár 2005 óta lehetőségünk van arra, hogy az adóhatósági adómegállapítást válasszuk, az adam egyáltalán nem lett népszerű. Évente átlagosan tízezren kérik ezt, miközben az szja-bevallást készítők száma milliókra rúg. Idén eddig 6400-an kérték az APEH-et az adójuk kiszámítására, részben azért, mert nem mindenki adamozhat, akinek eddig a munkahelyén számolták ki az adóját.

Az adótörvény módosítása kötelezettségből lehetőséggé alakította át a munkáltatói adóelszámolást, vagyis a munkaadó már nem köteles kiszámítani alkalmazottai 2006-os személyi jövedelemadóját. Így több százezren járhatnak úgy, hogy maguknak kell gondoskodniuk az idei adóbevallásukról.
Ennek két formája lehet: vagy az adóhatósági adómegállapítás (adam), vagy az önadózás. Előbbiről február 15-ig kellett vagy a munkaadónál vagy közvetlenül az adóhivatalban nyilatkozni a 06530-as nyomtatványon, utóbbit a 0653-as űrlapon május 21-ig kell benyújtani.

Madam igen, adam nem

A munkáltatói adómegállapításra (madam) jogosultak többsége, de mindenki jogosult az adamra. Így például nem kérheti az adóhatósági adómegállapítást az a munkáltatói adóelszámolásra jogosult, aki sulinet, felnőttképzési díj vagy tandíj után kedvezményt venne igénybe – tandíj esetén csak a halasztott kedvezmény számít kizáró oknak –, vagy ekhós bevétele is volt.

Mivel az adamról szóló előírások szerint összesen 25 olyan eset van, amikor az adózó nem kérheti az adóhatósági adómegállapítást, nem csoda, hogy nagyon kevesen kérik az APEH-et arra: számítsa ki az adójukat. Az APEH tájékoztatása szerint február 22-ig 6400 darab 06530-as nyilatkozat beérkezését regisztrálták (ugyaneddig a határidőig már 424 ezer szja-bevallást vettek nyilvántartásba, persze ezek többségét az annak kitöltésére kötelezett egyéni vállalkozók adták be).

Az adamot választók száma még növekedhet márciusban, hiszen ha valaki a munkahelyén adta le a nyilatkozatot, akkor a foglalkoztatója ráér azt március 12-ig eljuttatni az adóhivatalhoz. Az előző évek tapasztalatai alapján azonban aligha várható, hogy március közepén nagyságrendekkel több adamozó lesz. Ugyanis az adóhatóság tájékoztatása szerint tavaly és tavalyelőtt is csak mintegy tízezren választották ezt az adószámítási lehetőséget.

A munkáltatók lepasszolják

Több könyvelővel beszéltünk, akik egyöntetűen azt tapasztalták – szemben a pénzügyminiszterrel –, hogy a munkáltatók lepasszolják az szja-val kapcsolatos tennivalókat. Ez azt jelentheti, hogy ha néhány tízezer marad az adójuk kiszámítását az adóhivatalra bízók száma, akkor könnyen elérheti az egymilliót azok köre, akik életükben először adóbevallás elkészítésére kényszerülnek.

Az APEH idén 1,5 millióval több bevallási csomagot küldött szét, mint tavaly, miután minden olyan adózónak küldött bevallási csomagot – így az szja-szezon már eddig 700 millióval többet vitt el a közpénzből, mint tavaly –, akinek tavaly munkáltatói adóelszámolással állapították meg az adóját. A könyvelők szerint ez nem vezet ugyan automatikusan ahhoz, hogy mindenki elkezdi azt kitöltögetni és visszaküldeni, de ahogyan az egyik szakértő fogalmazott, “”biztos ilyenek is lesznek szép számban””.

Az adóhivatal az év elején 15 millió forintot költött arra, hogy reklámozza az elektronikus adózást. Azóta újabb reklámkampány kezdődött, amelyen azt propagálják, hogy az szja kiszámítására háromféle mód van, a munkáltatói adómegállapítás (madam), az adóhatósági adómegállapítás (adam) és az önadózás.

Forrás: IndexKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.