Be kell vezetni a Tobin-adót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Neves magyar közgazdászok, társadalomkutatók fordultak nyílt levélben az Európai Bizottság elnökéhez és a magyar miniszterelnökhöz, amelyben a Tobin-adó bevezetését javasolják.

Egy minimális mértékű, 0,05 százalékos adó a bevezető országok versenyképességének érdemi romlása nélkül járulhatna hozzá a pénzügyi szektor és a társadalom között az elmúlt évtizedekben felborult egyensúly helyreállításához – írják az fn.hu-hoz eljuttatott levelükben neves magyar közgazdászok, társadalomtudósok.

Az aláírók szerint a globális pénzügyi tranzakciókat terhelő kismértékű elvonás, a Tobin-adó gondolata egyre szélesebb támogatást nyer, korábban 1000 közgazdász intézett közösen nyílt levelet a világ legnagyobb gazdasági hatalmait tömörítő G20 csoportnak.

Részletek az FN.hu-n.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.