Begyűrűzik a hitelválság Magyarországra?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egész világot megrengető hitelválság nyomán meggyengült a forint a svájci frankkal szemben is; amennyiben ez a folyamat tartós marad, akkor a magyar adósoknak érdemes elgondolkodniuk azon, hogy a megnövekedett terheket hogyan tudják majd elviselni – közölte a Népszava, szalagcímben írva, hogy nem lehet hazai hitelválság.

A Világgazdaságban viszont az olvasható, hogy Magyarország tűnik a legsebezhetőbbnek a régióban a hitelválság kapcsán. A Népszavából kiderült: eddig még soha nem vettek fel olyan volumenű jelzáloghitelt a magyarok, mint idén júniusban, és az eladósodási folyamat azóta is tart.

A magyar jelzálogpiacon egy amerikai típusú válság kialakulása rövid-, illetve középtávon nem valószínűsíthető, bizonyos makrogazdasági hatások, a forint leértékelődése, a lakossági reáljövedelmek csökkenése, illetve a banki hitelezési politika lazulása ugyanakkor fejfájást okozhat a pénzügyi rendszerben – foglalta össze a hitelválság várható következményeit Bánfai Gergely, a CE Credit Ingatlanhitel Zrt. vezérigazgatója a Népszavának.

A Világgazdaság közölte: bár a hazai elemzők továbbra is stabilnak vélik a magyar hitelintézeti szegmenst, egyes nemzetközi tanulmányok szerint a bankszektorunk kockázatai egyenesen a legsebezhetőbb országgá teszik hazánkat. A lapnak nyilatkozó elemzők ugyanakkor úgy vélik: bár a globális lassulás nyomán hazánkban is mérséklődhet a hitelfelvételi kedv, ez legrosszabb esetben a bankrendszer mérséklődő profitrátáiban csapódhat le. A jelenlegi volatilis árfolyam és a magasan ragadó alapkamat azonban már inkább jótékonyan hathat a bankok eredményére.

Forrás: HírExtra


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

NAV: éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2024. május 21.

Szja: vármegye és BKK-bérlet térítése

A cég budapesti székhellyel rendelkezik, és a budapesti munkavállaló BKK bérlet helyett Pest vármegyei bérletet vásárol. Kérdés, hogy elszámolható-e adómentesen a vármegyebérlet a BKK bérlet helyett, illetve Budapest közigazgatási határán kívülről munkába járáshoz igénybe vett vármegyebérlet elszámolható-e számla nélkül adómentesen?