Begyűrűzik a hitelválság Magyarországra?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egész világot megrengető hitelválság nyomán meggyengült a forint a svájci frankkal szemben is; amennyiben ez a folyamat tartós marad, akkor a magyar adósoknak érdemes elgondolkodniuk azon, hogy a megnövekedett terheket hogyan tudják majd elviselni – közölte a Népszava, szalagcímben írva, hogy nem lehet hazai hitelválság.

A Világgazdaságban viszont az olvasható, hogy Magyarország tűnik a legsebezhetőbbnek a régióban a hitelválság kapcsán. A Népszavából kiderült: eddig még soha nem vettek fel olyan volumenű jelzáloghitelt a magyarok, mint idén júniusban, és az eladósodási folyamat azóta is tart.

A magyar jelzálogpiacon egy amerikai típusú válság kialakulása rövid-, illetve középtávon nem valószínűsíthető, bizonyos makrogazdasági hatások, a forint leértékelődése, a lakossági reáljövedelmek csökkenése, illetve a banki hitelezési politika lazulása ugyanakkor fejfájást okozhat a pénzügyi rendszerben – foglalta össze a hitelválság várható következményeit Bánfai Gergely, a CE Credit Ingatlanhitel Zrt. vezérigazgatója a Népszavának.

A Világgazdaság közölte: bár a hazai elemzők továbbra is stabilnak vélik a magyar hitelintézeti szegmenst, egyes nemzetközi tanulmányok szerint a bankszektorunk kockázatai egyenesen a legsebezhetőbb országgá teszik hazánkat. A lapnak nyilatkozó elemzők ugyanakkor úgy vélik: bár a globális lassulás nyomán hazánkban is mérséklődhet a hitelfelvételi kedv, ez legrosszabb esetben a bankrendszer mérséklődő profitrátáiban csapódhat le. A jelenlegi volatilis árfolyam és a magasan ragadó alapkamat azonban már inkább jótékonyan hathat a bankok eredményére.

Forrás: HírExtraKapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.