Jól teljesítettek az első fél évben a vámosok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Július végéig összesen 681 milliárd forint érkezett a VPOP számlájára, ez 47 milliárddal több mint egy évvel ezelőtt. A növekvő bevételek motorját a jövedéki adó adja, ez pedig arra enged következtetni, hogy visszaszorulóban van a feketegazdaság – derül ki a VPOP adataiból.

Az üzemanyagok és dohányáruk után 446 milliárd forint folyt be a kasszába, ez annak köszönhető, hogy nő ezeknek az áruknak a szabadpiaci értékesítése, tehát visszaszorul a feketepiac.

Azonban egyre jobban érződik a megszorítások hatása is, ezt jól látszik az üzemanyag-forgalom lassuló növekedési ütemén. Ez nem mondható el azonban a dohányárukról, ugyanis az ezek után befizetett jövedéki adó elérte a 138 milliárd forintot, ami 30 milliárddal haladja meg a tavalyi év azonos időszakának adatait. Ez a növekedés egy közel 13 százalékos kiskereskedelmi eladásbővülésnek köszönhető.

Az egyéb jövedéki termékek után befizetett adó mennyisége 50,4 milliárd forint volt, ami egy 10,86 milliárd forintos növekedést takar év/év alapon.

A kiemelkedő növekedés tehát köszönhető a fekete gazdaság visszaszorulásának, ezáltal a kiskereskedelmi forgalom bővülésének. Azonban a növekedés dinamikáját némiképp lassítják a megszorítások.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2023. február 9.

Kell-e félnie a NAV-tól a külföldi bankszámlák tulajdonosainak?

Azok közül, akik külföldi bankszámlán tartanak vagyonokat vagy realizálnak jövedelmet, sokan kaptak mostanában invitálást a NAV-tól egy támogató eljárásra. Egy NAV meghívó sosem kellemes, még akkor sem, ha a támogatás a célja. Vagy nincs mitől félni? A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértőjének írása.

2023. február 9.

Egyes pénzforgalmi szolgáltatások áfakezelése

A technológiai fejlődés következtében számos új pénzforgalmi szolgáltatás jelent meg a piacon, melyek tekintetében adódik a kérdés, hogy ezekre is kiterjed-e az áfamentesség. Az Áfa-kalauz írása.

2023. február 8.

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán.