Behozta a lemaradást az adóhivatal


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az illetékhivatali integrációval kapcsolatban az APEH-nak továbbra is számos nehézsége akad, de a munkavégzés már gördülékenyen folyik – mondta lapunknak a hivatal illetékese.

A Számítástechnikai és Adóelszámolási Intézet a csaknem egymillió, a korábbi illetékhivatali nyilvántartásban szereplő, de ott adóazonosító jellel nem rendelkező magánszemély tizedét nem tudta beazonosítani, esetükben az igazgatóságoknak manuálisan kell megoldani az azonosítást. A feladatot nehezíti, hogy a korábbi illetékügyek esetében az adózók adatait hiányosan tartották nyilván. A mai napig nagy számban érkeznek a hivatalhoz olyan csekken történt befizetések, amelyeket 2007. január elseje előtt adtak ki, így nem szerepel rajta az adóazonosító. A regionális igazgatóságokra igen nagy terhet ró annak megállapítása, hogy ezeknél ki teljesítette a befizetést. Az APEH az év elején százezer lezáratlan, illetve ötvenezer iktatatlan ügyet vett át az illetékhivataloktól, utóbbiakat már feldolgozták, jelenleg az igazgatóságokon kimutatható irathátralék mindössze 1-3 napos mennyiséget tesz ki, ami nem akadályozza a napi érdemi munkát. Január óta az APEH több mint 635 ezer iratot iktatott, amiből arra lehet következtetni, hogy az illetékhivatalok egy részében valóban leállt a munka tavaly ősszel.

Július végéig 73,2 milliárd forint illeték folyt be, amiből
a megyei önkormányzatoknak, illetve a megyei jogú városoknak 31,5 milliárd forint jutott. Hogy ez az összeg mennyivel tér el a tavalyitól, azt az APEH nem tudja, mivel 2006-os adatokkal nem rendelkezik – tájékoztatta lapunkat a hivatal sajtóosztálya. Májusban Szikora János, az APEH elnöke még arról számolt be, hogy a megyei önkormányzatoknak az egy évvel korábbihoz képest 4 százalékkal kevesebb illetékbevétel jutott április végéig.

Az alacsonyabb bevétel egyik oka, hogy a kiszabott bírságot, illetve késedelmi pótlékot a korábbi gyakorlattal ellentétben nem osztják vissza számukra és az adóhivatalok a működési költségeik fedezetére bevételeik 8,5 (a fővárosban 4) százalékát visszatartják.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.