Ötmilliárdos áfacsalás!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ötmilliárd forintnyi áfacsalást derített fel a vámhatóság az APEH közreműködésével a múlt héten egy egri vállalkozás vizsgálata során – közölte Nagy János országos vámparancsnok.

Hozzátette: a vállalkozás 2005-2006-ban a tényleges értéknél jóval magasabb összegről kiállított fiktív számlák felhasználásával szerzett be számítástechnikai alkatrészeket Magyarországon, amelyeket Szerbiába szállított román vállalkozások részére címezve, és a termékek után áfa-visszaigénylést nyújtott be.

Az árut vámszabadterületre tárolták be – így elkerülve a szerb vám- és adófizetést – majd az árut továbbértékesítették egy amerikai bejegyzésű off-shore cégnek, amely az árut visszaszállította egy szegedi közvámraktárba. Innen a termékeket szinte azonnal Romániába szállították, és ott értékesítették már jóval alacsonyabb értéken.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 8.

Elemzés: ideiglenesen jó irány a Robin Hood adó emelése, később finomhangolni kell

Tegnap este a Magyar Közlönyben megjelent a 496/2022. (XII. 7.) Korm. rendelet, amely a 2023-as évre váratlanul 31-ről 41%-ra emelte az energiaellátók jövedelemadóját, azaz a “Robin Hood adót”. Az emelés jelen formájában kizárólag a jövő évre szól, de a korábbi átmenetinek szánt intézkedések példák alapján érdemi esély látszik rá, hogy esetlegesen hosszabb távon is emelt szinten ragad az adókulcs.  Ugyanezen jogszabályban szerepel egyébként a MOL számára megállapított extraprofit adó 95%-ra emelése is – áll a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda elemzésében.