Bejött az áfacsökkentés Romániában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olcsóbb lett a kenyér, csaknem 20 százalékkal nőtt az értékesített mennyiség.


A román sütőipari termelők adatai szerint mintegy 20 százalékkal csökkent az adócsalás az ágazatban annak köszönhetően, hogy egy évvel ezelőtt a román kormány bevezette a kedvezményes áfát a péktermékekre. A termelők érdekeit védő Rompan szövetség szerdán ismertetett adatai szerint 19 százalékkal,  mintegy 280 ezer tonnával nőtt az értékesített liszt és kenyér mennyisége, amely után a termelők adót fizettek. Az elmúlt egy évben 1,026 millió tonnára nőtt az egy évvel korábban jegyzett 862 ezer tonnáról a értékesített kenyérmennyiség.

A termelők szerint a fogyasztók is jól jártak, mert olcsóbb lett a kenyér és a liszt, így összesen 136 millió euró (42,7 milliárd forint) megtakarítást jegyeztek a fogyasztói oldalon. A román pénzügyminisztérium adatai szerint az árak 8 százalékkal csökkentek.

Ioana Petrescu román pénzügyminiszter az intézkedés kedvező hatásai között említette, hogy 10 ezer tonnával nőtt a kenyértermelés és 20 ezer tonnával a liszt termelése a kedvezményes áfa bevezetése óta.

Romániában 24 százalékos az általános forgalmi adó (áfa), a péktermékek esetében tavaly szeptember 1-jén 9 százalékos kedvezményes áfát vezettek be.

Az intézkedéssel Victor Ponta román miniszterelnök is elégedett. Szerdán egy sajtótájékoztatón arra kérte a román mezőgazdasági minisztériumot, vizsgálja meg a kedvezményes áfa egyéb alapélelmiszerekre (zöldségek, gyümölcsök, hústermékek) való kiterjesztését.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. szeptember 29.

Figyelem: szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Péntekig van lehetőségük az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2021-es vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

2022. szeptember 28.

A munkaerőpiacra lépők után járó szochó-kedvezmény

A szociális hozzájárulási adóból adókedvezmény vehető igénybe a szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak, a munkaerőpiacra lépők, a három vagy több gyermeket nevelő nők, a megváltozott munkaképességű munkavállalók, valamint a közfoglalkoztatott személyek, továbbá a kutatók foglalkoztatása után. Bemutatunk egy érdekes jogesetet is.