Belejött a bankadóztatásba Ausztria


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A már egyszer meghosszabbított hatályú banki különadót véglegessé tenné az osztrák kancellár. A pluszpénzből bankot mentene.


Az osztrák bankszövetség elutasítja Werner Faymann kancellár javaslatát, hogy a bankszektor a bankadó meghosszabbítása révén járuljon hozzá a Hypo Bank megmentésének költségeihez – mondta hétfői rádióinterjújában Willibald Cernko, a Bank Austria elnöke. Fontos, hogy a bankok is megtegyék hozzájárulásukat a stabilitáshoz, de „ha valaki mindenét eljátssza a kaszinóban, akkor sem fizetnek vele együtt a szomszédai” – mondta Cernko, aki a bankszövetség elnöke is.

Werner Faymann kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt vezetője egy szombati lapinterjúban azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy határozatlan időre meghosszabbítsák a jelenleg 2017-ig szóló banki stabilitási hozzájárulást, hogy részben abból fedezzék a Hypo Bank megmentésének költségeit.

A 2011-ben bevezetett, évi 500 millió euróra kalkulált osztrák különadót tavaly 25 százalékkal megemelték a 2015 és 2017 közötti időszakra az Osztrák Volksbank (ÖVAG) megmentésének költségei miatt. Az ÖVAG-ot szintén kényszerállamosítással mentették meg a valószínű csődtől, ahogy korábban a Hypo Bankot. Faymann a hét végén a Kurierban azt vetette fel, hogy a megemelt különadót határozatlan időre meg lehetne hosszabbítani.

Cernko szerint a bankadó további emelése megnehezítené a hitelezést Ausztriában. Számításai szerint a következő tíz évre 6,5 milliárd eurót tenne ki az osztrák bankadó. Ugyanekkora összegből tíz év alatt 100 milliárd euró hitelt lehetne kihelyezni – mondta. A bankvezető nézete szerint a jelenlegi bankadót fokozatosan át kellene alakítani egy banki előtakarékossági alappá. „Minden banknak elemi érdeke, hogy óvintézkedéseket tegyen” – mondta.

Elutasítja a bankadó meghosszabbítását az SPÖ koalíciós partnere, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) is. Günther Stummvoll, a párt pénzügyi szóvivője választási manőverként értékelte Faymann szavait, arra utalva, hogy szeptemberben parlamenti választásokat tartanak Ausztriában. A jelenlegi ellenzéki pártok közül a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elutasítja, a Zöldek támogatnák Faymann javaslatát.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.