Bírságok: szorosabb lett az APEH és a GVH együttműködése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kiegészítette az 1997-ben létrehozott kétoldalú együttműködési megállapodást az adóhatóság és a versenyhivatal, így gördülékenyebbé válhat a versenyfelügyeleti bírságok behajtása.

A versenytörvény rendelkezései értelmében, ha az elmarasztalt fél határidőre nem fizeti meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabott versenyfelügyeleti bírságot, az adók módjára behajtható köztartozásnak minősül, amelyet az állami adóhatóságnak kell beszednie. A versenyhatóság ezen jogával élve havonta több alkalommal meg is keresi az adóhatóságot, hogy az segítsen a bírságok behajtásában. A jogszabályok azonban ezen együttműködés részleteiről nem rendelkeznek, ezért döntött úgy az APEH és a GVH, hogy külön megállapodásban tisztázza a felmerülő kérdéseket, ezzel is meggyorsítva, gördülékenyebbé téve az eljárásokat.

A Szikora János, APEH-, valamint Nagy Zoltán, GVH-elnök által ma szignált megállapodás megerősíti egyebek mellett az adóhivatal azon jogosítványát, hogy a köztartozásnak minősülő bírságra való tekintettel visszatartsa az adózót megillető költségvetési támogatást, a GVH pedig folyamatosan nyomon követheti a bírság-végrehajtás sorsát.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. április 17.

Digitalizálódó adózás Afrikában

Számos érdekességet tartogatnak számunkra is az afrikai országok áfarendszerei. Amennyiben összességében nézzük a folyamatokat, kijelenthetjük: Afrika digitalizálódik.

2024. április 17.

Új K+F adókedvezmény

A kutatás-fejlesztési tevékenység támogatására a korábbi adóalap kedvezmények mellett 2024. januárjától új adókedvezményt is bevezetésre került a társasági adóban (1996 évi LXXXI. törvény 22/G. §).