Nincs lehetőség átfogó adóreformra 2009 előtt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Átfogó adóreformra volna szükség, ez azonban 2009 előtt nem lehetséges, mert a költségvetés egyensúlyi helyzete nem engedi meg – mondta Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke.

A gazdasági versenyképesség növeléséhez a munkáltatók munkabérhez kapcsolódó terheinek csökkentésére volna szükség – vélekedik a szakember, aki a Gazdasági Versenyképesség Kerekasztal munkájában is részt vesz. A bankszövetség elnöke szerint a koalíciós megállapodás kiegészítésében ismertetett adómódosítási tervek a pénzintézetek számára nem jelentenek érzékelhető változást.

A 2008-tól tervezett adóváltozások Erdei szerint inkább egyszerűsítések, amikre az adószint szinten tartása mellett kerül sor. Ahhoz, hogy a bejelentett egyes intézkedések – így például az ingatlanadó bevezetésének – hatását meg lehessen ítélni, ismerni kellene a részleteket – tette hozzá.

Az egyszerűsítés irányába elindulást örvendetesnek nevezte, mivel szerinte az adóbevallások egyszerűsítése és a kisadók összevonása csökkenti a gazdasági szereplők költségeit, kedvez a versenyképességnek.

Forrás: OrigoKapcsolódó cikkek

2022. június 28.

Adóemeléseket jelentettek be Romániában

Nicolae Ciuca román miniszterelnök hétfőn több adóemelési intézkedést jelentett be, miután az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) határozott a koalíciós javaslatokról.

2022. június 28.

Mit kell tudni az extraprofit adóról, azaz az extraadókról?

A Kormány szinte azonnali, 2022.07.01-i hatállyal több gazdasági szektor szereplőjére többletadó vagy pótadó fizetését rótta ki, melyet az alapul szolgáló kormányrendelet (az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Kormányrendelet, a továbbiakban: „KR”) „extraprofit adó”-ként aposztrofál.