Nincs lehetőség átfogó adóreformra 2009 előtt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Átfogó adóreformra volna szükség, ez azonban 2009 előtt nem lehetséges, mert a költségvetés egyensúlyi helyzete nem engedi meg – mondta Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke.

A gazdasági versenyképesség növeléséhez a munkáltatók munkabérhez kapcsolódó terheinek csökkentésére volna szükség – vélekedik a szakember, aki a Gazdasági Versenyképesség Kerekasztal munkájában is részt vesz. A bankszövetség elnöke szerint a koalíciós megállapodás kiegészítésében ismertetett adómódosítási tervek a pénzintézetek számára nem jelentenek érzékelhető változást.

A 2008-tól tervezett adóváltozások Erdei szerint inkább egyszerűsítések, amikre az adószint szinten tartása mellett kerül sor. Ahhoz, hogy a bejelentett egyes intézkedések – így például az ingatlanadó bevezetésének – hatását meg lehessen ítélni, ismerni kellene a részleteket – tette hozzá.

Az egyszerűsítés irányába elindulást örvendetesnek nevezte, mivel szerinte az adóbevallások egyszerűsítése és a kisadók összevonása csökkenti a gazdasági szereplők költségeit, kedvez a versenyképességnek.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.