Bizonytalan adóreform


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bizonytalan kilátásoknak néz elébe a cseh parlamentbe a héten beterjesztett fiskális reformcsomag, mert még a kormánykoalícióhoz tartozó képviselők is fenntartásokat hangoztatnak a tervezettel szemben.

A javaslatot tegnap kezdték el tárgyalni az alsóházban, de a kormány vezető erejét adó Polgári Demokrata Párt (ODS) képviselői máris jelezték, hogy legkésőbb a második olvasatban érdemi korrekciókat fognak kérni. A jelenlegi variáns szerint a GDP-arányos hiánynak az idén várható 4,0 százalékról 3,2-re kellene csökkenni 2008-ban.

A reformcsomag főbb jellemzőit a Reuters abban látja, hogy egyaránt enyhén mérsékli a járandóságként meghatározott szociális juttatásokat és a kormány által saját hatáskörben elhatározott kiadási tételeket (VG, május 24., 6. oldal). A tervezet emellett átrendezi az adóstruktúrát, mégpedig úgy, hogy előnyben részesüljenek a vállalatok és a nagyobb jövedelműek. Ezt a törekvést az ellenzéken kívül több koalíciós képviselő is támadja, így már az is bizonytalanná vált, hogy a három olvasatban tárgyalt indítvány akár az elsőn is keresztülmenjen. A harmadik olvasatban elvileg a nyár végén vagy ősz elején kell megvitatni a javaslatot, hogy a 2008-as költségvetés összeállítására kitűzött szeptember 30-i határidőig végleges képet alkothassanak maguknak a képviselők.

Mirek Topolánek kormányfő várhatóan bonyolult politikai bűvészmutatványokra kényszerül majd, hogy keresztülvigye a tervezetet. Az ODS egyik rebellis tagja, Vlastimil Tlusty korábbi pénzügyminiszter kijelentette: a második olvasatban mindenképpen ragaszkodni fog a mostaninál nagyobb adócsökkentéshez. Ez a törekvés – a Reuters által idézett közgazdászok szerint – önmagában is veszélyeztetné a költségvetési stabilitást. A kormányfőnek azonban emellett figyelembe kell venni az alsóházban meglévő törékeny egyensúlyt. Az eredetileg 100-100 fős arányban megosztott koalíciós és ellenzéki tábor között az arány utóbb valamelyest a kormány javára billent, amikor két szociáldemokrata képviselő kilépett a frakciójából, és külső támogatást ígért a kabinetnek. A zavaros egyezség szerint ők ketten távol maradnak a kritikus szavazásoktól, de fennáll annak a veszélye, hogy támogatásukat bármikor megvonják a kormánytól.

A bizonytalan helyzetben több oldalról is sakkban lehet tartani a kormányt, amely arra kényszerülhet, hogy az amúgy is lagymatag reformtervet hagynia kell még jobban felvizezni, és végeredményként egy makrogazdasági szempontból értelmetlen variáns áll elő. Ha viszont az – amúgy is megkésettnek és elégtelennek minősített – reformcsomag megbukna, akkor a kormánykoalíciónak idő előtti választásokat kell kezdeményeznie. Ez az eshetőség önmagában is bénítóan hat a kormányfőre, akinek vigyáznia kell, hogy egy előre hozott választáson ne riaszsza el a táborát a túl szigorú reformokkal.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 30.

Pénztárgépek közé rejtett cigarettát talált a NAV

Kilencvenezer doboz zárjegy nélküli cigarettát talált a NAV egy Komárom-Esztergom vármegyei raktárban, a csempészáru egy részét harminc raklap pénztárgép csomagolásába rejtették – közölte a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.

2024. május 30.

Kávézóban használható hűségkártya értékesítése kapcsán felmerülő áfakötelezettség

Kérdésként merül fel, hogy a kávéknak a hűségkártya-program keretében a hűségkártyák használata útján megvalósított értékesítése egycélú vagy többcélú utalvány alkalmazásának minősíthető-e, illetve, hogy az milyen feltételek mellett keletkeztet a társaság részére áfakötelezettséget. Kérdéses továbbá, hogy az ajándék kávéknak a hűségkártyák értékesítésekor történő biztosítása áfaköteles termékértékesítésnek vagy szolgáltatásnyújtásnak tekinthető-e vagy sem.