Brüsszel fellépése miatt olcsóbb lehet a bor Svédországban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Holnap kezdi meg az Európai Bíróság a svéd alkoholadók ügyében indított per tárgyalását. Az Európai Bizottság azért indított eljárást Svédország ellen, mert Stockholm magasabb adót vet ki a borra, mint a sörre.

Brüsszel gyanúja szerint ezzel Svédország a hazai sörgyártókat védi, illetve a külföldi bortermelőket diszkriminálja. A végső ítélet az év végére várható.

Becslések szerint amennyiben a sörre kivetett adómértéket alkalmazzák a bor esetében, akkor egy liter bor átlagos ára 65 koronáról 61-re csökkenhet – írja a Local svéd internetes portál. A svéd kormány kétli, hogy a sörre kivetett adó, illetve annak kiskereskedelmi ára olyan alacsony lenne, hogy emiatt a fogyasztók inkább a folyékony kenyeret választják a bor helyett.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.