Brüsszel fellépése miatt olcsóbb lehet a bor Svédországban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Holnap kezdi meg az Európai Bíróság a svéd alkoholadók ügyében indított per tárgyalását. Az Európai Bizottság azért indított eljárást Svédország ellen, mert Stockholm magasabb adót vet ki a borra, mint a sörre.

Brüsszel gyanúja szerint ezzel Svédország a hazai sörgyártókat védi, illetve a külföldi bortermelőket diszkriminálja. A végső ítélet az év végére várható.

Becslések szerint amennyiben a sörre kivetett adómértéket alkalmazzák a bor esetében, akkor egy liter bor átlagos ára 65 koronáról 61-re csökkenhet – írja a Local svéd internetes portál. A svéd kormány kétli, hogy a sörre kivetett adó, illetve annak kiskereskedelmi ára olyan alacsony lenne, hogy emiatt a fogyasztók inkább a folyékony kenyeret választják a bor helyett.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 7.

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált “boszorkányüldözés”.