Brüsszel fellépése miatt olcsóbb lehet a bor Svédországban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Holnap kezdi meg az Európai Bíróság a svéd alkoholadók ügyében indított per tárgyalását. Az Európai Bizottság azért indított eljárást Svédország ellen, mert Stockholm magasabb adót vet ki a borra, mint a sörre.

Brüsszel gyanúja szerint ezzel Svédország a hazai sörgyártókat védi, illetve a külföldi bortermelőket diszkriminálja. A végső ítélet az év végére várható.

Becslések szerint amennyiben a sörre kivetett adómértéket alkalmazzák a bor esetében, akkor egy liter bor átlagos ára 65 koronáról 61-re csökkenhet – írja a Local svéd internetes portál. A svéd kormány kétli, hogy a sörre kivetett adó, illetve annak kiskereskedelmi ára olyan alacsony lenne, hogy emiatt a fogyasztók inkább a folyékony kenyeret választják a bor helyett.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.