Búcsú az 59 százalékos kulcstól


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adócsökkentés. Hamarosan megdőlhet egy sajátos Európa-rekord: a legmagasabb szja-kulcsok terén máig ˝felülmúlhatatlan˝ Dánia kormánya azt tervezi, hogy az eddigi 59 százalékról 50-re csökkenti a legjobban keresők legfelső adóterhét.

Anders Fogh Rasmussen kormányfő a múlt héten jelentette be, hogy a liberális–konzervatív koalíció terve szerint 2008–2009 során 10 milliárd korona (350 milliárd forint) értékű adócsökkentést valósítanak meg.

Ennek keretében egyrészt emelnék az egyes adósávok alsó jövedelemhatárát a közepes és a magas jövedelmeknél, másrészt emelkedne az a küszöb is, amely alatt nem kellene a jövőben szja-t fizetni. A középső (39 százalékos terhelést jelentő) adósávot az eddigi évi 304 110 helyett 353 ezer korona feletti jövedelemtől vetik ki, míg a topkeresők az eddigi 365 ezer koronás évi jövedelem helyett 381 300 korona után fizethetik a legmagasabb (59 százalékos) kulcsot. A koppenhágai kormányra azonban még hosszadalmas egyeztetési tárgyalások várnak az ellenzéki pártokkal, mielőtt az adócsökkentési csomag hatályba lépne.

Több más EU-tagállamban is napirenden van az szja-terhek csökkentése. A cseh parlament a múlt héten fogadta el a kormány adórendszer átalakítására vonatkozó javaslatát. E szerint 2008-tól az eddigi négy – 12,19, 25, illetve 32 százalékos – sáv helyett egyetlenegy, 15 százalékos szja-kulcsot vezetnek be. A tervek szerint 2009-től pedig már csak 12,5 százalékos lesz az egykulcsos adó rátája. (Igaz, ezt az úgynevezett szuperbruttósított bérre kell vetíteni, tehát a bruttó alapbérhez a 35 százalékos munkáltatói és a 12 százalékos munkavállalói tb-járulékokat is hozzá kell adni.) Az idén EU-taggá váló Bulgária kormánya pedig július végén fogadta el az egykulcsos szja bevezetésére vonatkozó tervet, így jövőre 10 százalék lesz a személyi jövedelemadó terhe, szemben a jelenlegi három – 10, 16 és 24 százalékos – sáv helyett. Csehország és Bulgária így csatlakozik ahhoz a négy EU-tagállamhoz (Észt-, Lettország, Románia, Szlovákia), ahol már most is egykulcsos szja van érvényben.

A Deloitte szerint a visegrádi országokban a magyar munkavállalók szja-terhe és egyéb jövedelemelvonása a legmagasabb havi ezereurós (260 ezer forintos) bruttó jövedelem mellett. Habár a négy ország társadalombiztosítási járulékterhelése hasonló, a nettó keresetek nagysága mégis több száz euróval tér el egymástól. Ennek oka, hogy országonként más az adóalap számítása, valamint az alkalmazott sávok száma és szélessége.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.