Budapest önkényesen szed iparűzési adót?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Budapest egyelőre csak az ingatlanfejlesztő cégektől követel visszamenőleg súlyos pénzeket, ha azok nem vásároltak, hanem alvállalkozóval építettek egy ingatlant. Ha azonban mostantól csak a vételárral csökkenthető az iparűzési adó alapja, ám a vállalkozónak kifizetett költséggel nem, egy sor másik vállalkozás is számíthat visszamenőleges behajtásra. A bíróság legkorábban fél év múlva dönt. A szakértő szerint a cégeknek van igazuk.

Félő, hogy a főváros önkényes jogértelmezésből fakadó gyakorlatán felbuzdulva a többi önkormányzat is utólag több millió vagy akár több tízmillió forintnyi iparűzési adót akar most beszedni a vállalkozásoktól.

A keringőre való felhívást egy múlt heti sajtóhír jelenti. A Világgazdaságban ismertetett ügy dióhéjban: a budapesti ingatlanfejlesztő cégek eddig levonták az iparűzési adó alapjából az alvállalkozóknak kifizetett összegeket, ám a fővárosi adóhatóság – és a Pénzügyminisztérium – szerint ezt törvénytelenül tették. Budapest ezért az adóhivatali illetékesek értelmezése szerint elmaradt adót bírsággal és késedelmi pótlékkal növelten az elévülési időig, azaz 5 évre visszamenőleg visszaköveteli. Ez összességében többmilliárd forintra is rúghat.

A vitás ügy nem újkeletű, hiszen már legalább másfél esztendeje vannak folyamatban hasonló jogviták. Ezek közül van olyan is, amelyik már a bíróságon van, de még minimum fél év, mire az ítélet megszülethet. A kérdés mostani felmelegítése után ezért attól lehet tartani, hogy több helyhatóság követi a főváros példáját és utólag súlyos összegeket kíván majd behajtani a cégektől – osztja meg aggodalmait Oszkó Péter.

Forrás: IndexKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.