Budapest önkényesen szed iparűzési adót?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Budapest egyelőre csak az ingatlanfejlesztő cégektől követel visszamenőleg súlyos pénzeket, ha azok nem vásároltak, hanem alvállalkozóval építettek egy ingatlant. Ha azonban mostantól csak a vételárral csökkenthető az iparűzési adó alapja, ám a vállalkozónak kifizetett költséggel nem, egy sor másik vállalkozás is számíthat visszamenőleges behajtásra. A bíróság legkorábban fél év múlva dönt. A szakértő szerint a cégeknek van igazuk.

Félő, hogy a főváros önkényes jogértelmezésből fakadó gyakorlatán felbuzdulva a többi önkormányzat is utólag több millió vagy akár több tízmillió forintnyi iparűzési adót akar most beszedni a vállalkozásoktól.

A keringőre való felhívást egy múlt heti sajtóhír jelenti. A Világgazdaságban ismertetett ügy dióhéjban: a budapesti ingatlanfejlesztő cégek eddig levonták az iparűzési adó alapjából az alvállalkozóknak kifizetett összegeket, ám a fővárosi adóhatóság – és a Pénzügyminisztérium – szerint ezt törvénytelenül tették. Budapest ezért az adóhivatali illetékesek értelmezése szerint elmaradt adót bírsággal és késedelmi pótlékkal növelten az elévülési időig, azaz 5 évre visszamenőleg visszaköveteli. Ez összességében többmilliárd forintra is rúghat.

A vitás ügy nem újkeletű, hiszen már legalább másfél esztendeje vannak folyamatban hasonló jogviták. Ezek közül van olyan is, amelyik már a bíróságon van, de még minimum fél év, mire az ítélet megszülethet. A kérdés mostani felmelegítése után ezért attól lehet tartani, hogy több helyhatóság követi a főváros példáját és utólag súlyos összegeket kíván majd behajtani a cégektől – osztja meg aggodalmait Oszkó Péter.

Forrás: IndexKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.