Büntetőadóval is jobban megéri katázni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

40 százalékos büntetőadó mellett is olcsóbb a KATA a hagyományos munkaviszonynál – írja Kironsky Zoltán, az EY szenior adótanácsadója a novekedes.hu-n.

A novekedes.hu-n megjelent elemzés szerint még a bevétel 3 millió forint fölötti részére kivetett, 40 százalékos büntetőadó mellett is olcsóbb lehet KATA-zni 2021-ben – bár a munkaviszonyhoz képest számított „megtakarítás” kisebb lesz, mint a jelenlegi szabályok mellett.

A 40 százalékos KATA büntetőadó ugyanis még mindig alacsonyabb, mint a nettó bérre rakódó 76 százalékos teljes foglalkoztatási adóteher munkaviszony esetén (a munkavállalót és a munkáltatót terhelő adók/járulékok együttesen a nettó bér arányában).

Nettó 800 ezer forint havi nettó bevételhez tartozó évi foglalkoztatási költség munkaviszonynál 16 890 226, a katánál idén 10 250 ezer, jövőre 12 890 ezer forint – derül ki a cikkből.


Kapcsolódó cikkek

2020. június 26.

40 százalékos büntetőadó épül be a katába. Veszélyben a nagy katáztatók?

A kormányzati bejelentések alapján várhatóan egy 40 százalékos kulcs kerül majd bevezetésre a katáztató oldalán 2021-től, ha a katás adózó egy partner felé kiállított számláin szereplő ellenérték meghaladja a 3 millió forintot. Előreláthatóan korlátozó szabályok lépnek életbe a kapcsolt vállalkozásokra és a többes katás jogviszonyokra vonatkozóan is – írja az RSM blogja.