Cáfolja a luxusadó-változást a PM


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem tervezik a luxusadó értékhatárának leszállítását a jelenlegi 100 millió forintról 50 millióra – közölte lapunkkal a Pénzügyminisztérium arra reagálva, hogy az index.hu a birtokába jutott jövő évi adótervek kapcsán e limit várható változásáról számolt be. A többi állításról nem nyilatkozott a tárca.

Az index.hu által idézett tervek szerint 2009-től építményadó címén a 10 millió forint értékű lakások, üdülők és telkek után is fizettetne adót. A tervezet szerint, amely még nem volt sem a kormány, sem a frakciók, pláne nem a parlament előtt, az 1-2 millió forintos éves keresettel rendelkezők jól járhatnak, ha átmennek a PM javaslatai, ugyanis az ő adójóváírási szabályaik változása nyomán havi néhány ezer forinttal több maradhat a zsebükben. Akinek több zörög a pénztárcájában, és annak egy részét befektetési jegyekben fialtatja, az szintén örülhet, ugyanis a minisztérium lehetővé tenné, hogy az elért nyeresége és vesztesége különbözete után adózzon (míg most nem vonhatja le buktáit).

A lakásvásárlásnál uniós szabályok átvétele miatt zűrösebbé válhatnak az adó levonásának feltételei, viszont PM marasztalná az evát és az ekhót, sőt ez utóbbi jogosultjainak köre bővülhet például a színházban dolgozó fodrászokkal, díszletezőkkel. A cigi jövedéki adójának emelése elkerülhetetlen, mivel Magyarország vállalta, hogy a dohánytermékek ára fokozatosan eléri a nyugat-európai szintet.

A PM egyszerűsítené az adórendszert, számos úgynevezett kisadót (kulturális és vadvédelmi járulék stb.) összefonnának. Ha minden további fórum rábólint és a számviteli szakemberek sem szólnak ellene, akkor egy számlára kell majd fizetni a munkáltatói tb-járulékot, az egyéni egészség- és nyugdíjbiztosítási járulékot, amit az adóhivatal válogat szét. Végül bővülhetnek az adóhatóság feketelistái, például közzétennék, hogy az APEH mely adózókkal szemben indított végrehajtási eljárást.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.