Cáfolja a luxusadó-változást a PM


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem tervezik a luxusadó értékhatárának leszállítását a jelenlegi 100 millió forintról 50 millióra – közölte lapunkkal a Pénzügyminisztérium arra reagálva, hogy az index.hu a birtokába jutott jövő évi adótervek kapcsán e limit várható változásáról számolt be. A többi állításról nem nyilatkozott a tárca.

Az index.hu által idézett tervek szerint 2009-től építményadó címén a 10 millió forint értékű lakások, üdülők és telkek után is fizettetne adót. A tervezet szerint, amely még nem volt sem a kormány, sem a frakciók, pláne nem a parlament előtt, az 1-2 millió forintos éves keresettel rendelkezők jól járhatnak, ha átmennek a PM javaslatai, ugyanis az ő adójóváírási szabályaik változása nyomán havi néhány ezer forinttal több maradhat a zsebükben. Akinek több zörög a pénztárcájában, és annak egy részét befektetési jegyekben fialtatja, az szintén örülhet, ugyanis a minisztérium lehetővé tenné, hogy az elért nyeresége és vesztesége különbözete után adózzon (míg most nem vonhatja le buktáit).

A lakásvásárlásnál uniós szabályok átvétele miatt zűrösebbé válhatnak az adó levonásának feltételei, viszont PM marasztalná az evát és az ekhót, sőt ez utóbbi jogosultjainak köre bővülhet például a színházban dolgozó fodrászokkal, díszletezőkkel. A cigi jövedéki adójának emelése elkerülhetetlen, mivel Magyarország vállalta, hogy a dohánytermékek ára fokozatosan eléri a nyugat-európai szintet.

A PM egyszerűsítené az adórendszert, számos úgynevezett kisadót (kulturális és vadvédelmi járulék stb.) összefonnának. Ha minden további fórum rábólint és a számviteli szakemberek sem szólnak ellene, akkor egy számlára kell majd fizetni a munkáltatói tb-járulékot, az egyéni egészség- és nyugdíjbiztosítási járulékot, amit az adóhivatal válogat szét. Végül bővülhetnek az adóhatóság feketelistái, például közzétennék, hogy az APEH mely adózókkal szemben indított végrehajtási eljárást.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.