Adóegyszerűsítés lesz, csökkentés nem


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jövő évi változások legfőbb jellemzője: adóegyszerűsítés adóemelés nélkül – közölte Daróczi Dávid a kormányszóvivői tájékoztatón.

Nincs lehetőség adócsökkentésre sem – hangsúlyozta a szóvivő. A változtatások fő elemei közé tartozik az adójóváírási kör bővítése, a beruházások ösztönzése, az ingatlanadózás szabályainak korszerűsítése. A fekete- és szürkegazdaság visszaszorításából származó várható többletbevételből 2009-ben csökkenteni lehet az adóterhelést – közölte Daróczi.

Csökkeni fog a vállalkozásokat terhelő járulékok száma – hangsúlyozta Daróczi Dávid a vonatkozó sajtóhírek kapcsán. A jelenlegi négy helyett a jövőben csak egy lesz, a bruttó bér 5,5 százalékának befizetésével teljesülnek a kötelezettségek. A kormányszóvivő felidézte, hogy a vállalkozásoknak jelenleg munkaadói járulékot, szakképzési hozzájárulást, innovációs járulékot és rehabilitációs hozzájárulást is fizetniük kell.

Az átalakítás következtében nagyjából 50-60 milliárd forintos többletbevétele lesz az államnak, amit nem a költségvetés hiányának csökkentésére fordítják, hanem a Munkaerőpiaci Alap és az Innovációs Alap között osztják szét – mondta Daróczi Dávid.

Forrás: OrigoKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.