Csak a kávé maradhat fekete


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány felkérte a vámhatóságot, az adóhatóságot, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőséget, hogy szeptember végéig készítsenek intézkedéscsomagot a feketegazdaság visszaszorítására – mondta Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatóján.

Visszafogott becslések szerint is Magyarországon a GDP-hez viszonyítva 18 százalékot tesz ki a feketegazdaság aránya, és ha azt sikerülne 1-3 százalékponttal mérsékelni, akkor 100 milliárd forint nagyságrendű többletbevételt fordíthatna a kormány a magyar oktatás és kultúra fejlesztésére, illetve az adóterhek csökkentésére – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő a feketegazdaság mérséklésével kapcsolatos elképzelések között példaként említette annak lehetőségét, hogy ahol az APEH fekete foglalkoztatást észlelne, ott annak idejére, de legalább 3 hónapra visszamenőleg becsléssel is megállapíthatná a közterheket, illetve egy építési beruházás anyagköltségének elemzésével is megállapíthatná a befizetendő általános forgalmi adót.

A kormányfő minderről azután beszélt, hogy a Parlamentben egyeztetést folytatott többek között Nagy János országos vámparancsnokkal, Szikora Jánossal, az APEH elnökével, Pálfalvi Andrással, az OEP megbízott főigazgatójával, és Papp Istvánnal, az OMMF elnökével. Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy szeptember végén a kormány megtárgyalja a hatóságoknak a feketegazdaság visszaszorítását célzó javaslatait, és várhatóan azok alapján törvény-, illetve rendeletmódosításokat is indítványoz.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a magyar feketegazdaság 18 százalékos aránya a régió országaihoz képest is feltűnően magas, példaként említette, hogy Csehországban 7 százalék, illetve Szlovákiában 15 százalék. Gyurcsány Ferenc utalt arra, hogy a mintegy 25 ezer milliárd forintot kitevő magyar GDP-hez mérve a 18 százalékos feketegazdaság, csaknem 4 ezer milliárd forintot tesz ki.

˝A kormány ambíciója az, hogy ha az intézkedések hatására sikerül 1-3 százalékponttal mérsékelni a feketegazdaságot, akkor 100 milliárd forint nagyságrendű többletbevétele lenne a központi költségvetésnek˝ – emelte ki a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc szólt még arról, hogy a kormány felhatalmazná az adóhatóságot arra, hogy kockázatelemzéssel kiválaszthasson cégeket, amelyeknél ellenőrizné, hogy vezetői valóságos személyek-e, és amennyiben azt tapasztalnák, hogy a társaság fiktív, akkor az adószámát akár visszamenőleg is törölhetnék, illetve az újonnan alakuló társaságokat 90 nappal a bejegyzésük után megvizsgálnák, hogy még idejekorán kiszűrhessék a fiktív cégeket.

A kormányfő kiemelte, hogy miután az elmúlt egy évben az ukrán határhoz közel megerősítették a vámellenőrzéseket, elterjedt az a szokás, hogy a csempészett cigarettát csomagban küldték be az országba. Ezért a kormány felhatalmazná a postát arra, hogy az unión kívülről érkező csomagokat – az emberi szabadságjogokat nem sértő, megfelelő garanciális feltételek mellett – fel lehessen bontani.

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy a jövedéki termékek szigorú adóztatása területén jelentős lépés volt ugyan a zárjegy alkalmazása, ám várhatóan 2008. január 1-jével bevezetik a vonalkóddal ellátott zárjegyeket, amelynek leolvasásakor a vámos azonnal megbizonyosodhat arról, hogy rendben befizették-e a jövedéki adót.

A kormányfő összegzésképpen kiemelte: a feketegazdaság elleni intézkedések emelik a központi költségvetés bevételeit, növelik a piac tisztaságát, és mindezt erős társadalmi támogatottság kíséri. ˝Akik a közteherviselésben nem vesznek részt, azok másokra hárítják a terheket, ami nem tisztességes, és ezen mindenképpen változtatni kell˝ – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

A Fidesz szerint a feketegazdaság visszaszorítása érdekében mérsékelni kellene az adókat, csökkenteni a bürokráciát és a korrupciót – mondta a párt szóvivője. ˝Egészen világos, hogy mi az a három lépés, amit meg kellene tenni a feketegazdaság visszaszorítása érdekében. Ez a három lépés pedig a bürokrácia és a korrupció visszaszorításán túl az adóemelések elkerülésére, és az adócsökkentésre helyezi a hangsúlyt˝ – fogalmazott Szijjártó Péter.

Közölte: a kormány, amióta hivatalban van, szinte kizárólag az adóemelés eszközéhez nyúlt. A Fidesz szóvivője emlékeztetett: a kormány számos új adófajtát vezetett be az elmúlt években, és emelte az adók mértékét is. A politikus pártja álláspontját tolmácsolva azt mondta: ez hasonlóképpen lesz a következő években is.

Szijjártó Péter szerint a kormány csak szavakkal harcol a feketegazdaság ellen, amit az is jelez, hogy hosszú ideje semmiféle érdemi eredményt nem sikerült elérni e területen. Mint mondta, ez is azt mutatja, a kormány alkalmatlan a feketegazdaság megfékezésére, visszaszorítására. Hozzátette: a kormány nem a megfelelő eszközökkel próbálja mérsékelni a feketegazdaságot. Ha a kormány valóban küzdeni akarna a feketegazdaság ellen, akkor a Fidesz által javasolt három területen kellene előre lépni – szögezte le.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.