Csak a némákat bünteti az adóhivatal


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Eddig sikeresen helytállt a januártól kötelezővé tett elektronikus bevallási rendszer, a nagy vizsga, a havi járulékbevallás lebonyolítása azonban még hátravan. Az adózók és a könyvelők aggódva várják a hétfői napot, az APEH pedig megerősítette az ügyfélszolgálatát és növelte a telefonvonalak számát is.

Az első nagyobb hullámon már túl van a kormányzati ügyfélkapu és az elektronikus bevallási rendszer: januárban már a bevallások csaknem 90 százaléka – több mint másfél millió – elektronikus úton érkezett az adóhivatalhoz. A rendszer zavarmentesen működött az éves bevallások határnapjain, január 31-én, illetve február 5-én is, amikor óránként átlagosan 10-20 ezer dokumentumot továbbítottak az ügyfélkapun keresztül az APEH e-bevallásra szolgáló portáljának. Az APEH tapasztalatai szerint megváltoztak a bevallási szokások: a könyvelők nem várnak a határnapra, hanem igyekeznek korábban beküldeni az anyagot. A bevallásokkal nem csak munkaidőben bombázzák az adóhivatalt, jelentős mennyiség érkezik este 7-8 óra körül is, de 11 után már nincs forgalom.

A nagy próba február 12-én lesz, ekkor adja le először minden kifizető és munkáltató elektronikusan a havi járulékbevallást az alkalmazottakról. Bár az éves bevallásokat valóban nem a csúcsnapokon továbbították, a járulékokkal más lehet a helyzet: a határidő most hétfőre esik, hétvégén viszont nem dolgoznak a könyvelők – figyelmeztet Zara László. A Magyar Adótanácsadók és Könyvelők Országos Egyesületének elnöke szerint emiatt kritikussá válhat a helyzet hétfőn, de bízik abban, hogy az ügyfélkapu bírja majd az ütemet. Az éves bevallások beadásával nem akadtak nagyobb gondjai a könyvelőknek, bár az ügyfélkapu üzemeltetői januárban is tartottak egy félnapos üzemszünetet, és néhány napja éjszakára állt le a rendszer karbantartás miatt – tette hozzá az adótanácsadó.

Az APEH készül a csúcsra: megnöveltük a telefonvonalak számát és megerősítettük az ügyfélszolgálatot is – tájékoztatta lapunkat Nagy József főosztályvezető. Az adóhatóság becslései szerint a hétfői járulékbevallásra 830 ezer cég, illetve egyéni vállalkozó lehet kötelezett, közülük tegnapig már valamivel több mint 700 ezren regisztráltak. Az APEH egyelőre elnéző, mulasztási bírságot (ami akár 500 ezer forintra is rúghat) csak abban az esetben szabnak ki az érintettekre, ha semmilyen módon – tehát papíralapon – sem kísérlik meg a bevallást.

A járulékbevalláshoz szükséges nyomtatvány ezen a héten már hibátlanul működött, de a korábbi verzióval számos probléma akadt. Az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulást (ekho) nem tudta kezelni a program, és a magán-nyugdíjpénztári adatokat sem vette át, ha a cég dolgozói több pénztárnál voltak tagok. Zara szerint ezzel főként azoknak okoztak problémát, akik nem a bérszámfejtő programból importálják az adatokat a bevallásba, hanem „kézzel” írják be. Az adótanácsadó úgy véli, a korábbi verziót csak azért rakta ki az adóhatóság, hogy a jogszabályoknak megfelelően, már a beadási határidő előtt 30 nappal megjelenjen a nyomtatvány, amelynek korrekciója túl sokáig tartott, a könyvelők szövetsége által jelzett hibákat például két hét elteltével javították ki.

A rendszer neuralgikus pontja a bevallások hibátlanságának ellenőrzése és az APEH-től kapott hibakódok értelmezése. Az adózó számítógépén futó bevalláskitöltő program, az Abev tartalmaz egy ellenőrző algoritmust, amely megmutatja az esetleges hibákat. Ha a szoftver nem talál hibát, az adózó vagy a könyvelő elküldheti a bevallást és nyugodtan hátradőlhet – egy időre. Előfordulhat ugyanis, hogy napok, esetleg hetek múltán értesítést kap az APEH-től valamilyen hibáról, ha nem a legutolsó verzióval töltötte ki a bevallást. Nagy József ezért azt javasolja, hogy a beküldés előtt mindig frissítsék a programok verzióit.

A hibás bevallások aránya egyébként nem emelkedett párhuzamosan a bevallók számával, sőt folyamatosan csökken, az APEH tájékoztatása szerint már csak 2,79 százalék. Gyakran előfordul, hogy a könyvelők véletlenül többször is kijelölik küldésre az állományokat, amikor még módosítani szeretnének a bevalláson. Az APEH ilyenkor e-mailben vagy levélben tájékoztat, hogy egy bevallás már beérkezett és a többit nem tudja feldolgozni. Az elektronikus bevallással kapcsolatban számos felkészítő tanfolyam indult, ám az adószakértő szerint ezek feleslegesek; a program használatának elsajátításához elegendő a kormányzati portálon található oktatóprogram, de a legfontosabb a gyakorlás. Képzésre inkább annak lehetett szüksége, aki a számítógép-kezeléssel áll hadilábon – tette hozzá Zara.

Legfrissebb információink szerint hamarosan azok is megnyugodhatnak, akiknek csak a most használatos szoftverrel van bajuk, a félév végére már a Linux-hívők előtt is megnyílik az e-bevallás lehetősége.

Az APEH arra számít, hogy idén több magánszemély is él majd az elektronikus bevallás lehetőségével. Tavaly 55 ezren rendelkeztek ügyfélkapuval, közülük 33 ezren már elektronikusan vallottak személyi jövedelemadójukról. Ha megmarad ez a tendencia, idén akár több százezer szja-bevallás is elektronikusan érkezhet – vélekedett Nagy József.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.