GVH: jelentősen élénkül a gyógyszerpiac


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A verseny komoly növekedését várja a gyógyszerkereskedelemben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) attól, hogy az Országgyűlés szabaddá tette a patikaalapítást és lehetővé tette egy sor orvosság gyógyszertáron kívüli árusítását. Torjákné Amberger Teréz, a GVH irodavezetője egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a patikáknak korábban adott jogszabályi védelem miatt alig néhány új gyógyszertár nyílhatott az elmúlt években, most pedig egy hónap alatt 40-nél több üzletre kértek engedélyt az ÁNTSZ-nél.

Nagy-Britanniában 20-30 százalékkal olcsóbbak a gyógyszerek a nagyáruházakban, mint a kis patikákban – mondta a GVH szakembere. Szerinte egyébként nem csupán az árban, hanem például a vásárlóknak sokkal kedvezőbb nyitvatartásban is megnyilvánulhat a patikán kívüli kereskedelem versenyélénkítő hatása. A gyógyszertáraknak pedig egyéb egészségügyi szolgáltatásokkal – koleszterin- és vércukor-mérés, tanácsadás – van módjuk küzdeni piacukért – mondta.

A GVH még nem döntötte el, indít-e eljárást a Magyar Gyógyszerész Kamara ellen. Az Országos Kereskedelmi Szövetség három hete azért nyújtott be beadványt, mert szerintük a kamara nyomást kívánt gyakorolni a gyártókra, azzal fenyegetve meg őket, hogy nem ajánlják a betegeknek azon készítményeket, amelyek árusítását lehetővé teszik patikán kívül (azóta a kormány egy rendelettel ezt lehetetlenné tette), továbbá kartellt látnak abban, hogy a gyógyszerárak csaknem minden patikában azonosak.

A GVH idén folytatja átfogó vizsgálatát a hitelkártyát kibocsátó bankoknál, azután, hogy az OTP-t októberben 100 millió forintra megbírságolta megtévesztő fogyasztói tájékoztatás miatt. Le kellett számolni azzal az illúzióval, hogy ha egy konkrét ügyben akár nagyobb összeget rónak ki egy cégre, akkor a versenytársak értenek ebből, és tartózkodnak a jogsértéstől, ezért a GVH mostantól minden piaci szereplőt megvizsgál ilyenkor – mondta Nagy Márta, a GVH elnökhelyettese.

Tavaly rekordösszeget, 11 milliárd forintot szabott ki büntetésként a GVH, s valószínű, hogy a szigor idén is megmarad – érzékeltette a Versenytanács elnöke, Tóth Tihamér. Van, amikor azonban bírság nélkül is sikerül keresztülvinni a piactorzító gyakorlat felszámolását. Valószínű, hogy megállapodás lehetővé teszi a teljes telefonos piacon, hogy előfizetés nélkül is legyen mód szélessávú internet-szolgáltatást igénybe venni – mondta Nagy Márta.

2007 nagy eseménye lesz, hogy júliustól az egyéni fogyasztók számára is lehetőség lesz megválasztani a villamosenergia-szolgáltatót. Már ha lesz kínálat, mert jelenleg még nincs, noha nagyobb fogyasztók számára már eddig is lett volna mód a választásra. Már vizsgálnak hat szolgáltatót, amelyek hűségszerződésekkel akarják magukhoz láncolni a fogyasztókat – mondta Nagy Márta.

Forrás: Uno


Kapcsolódó cikkek