GVH: jelentősen élénkül a gyógyszerpiac


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A verseny komoly növekedését várja a gyógyszerkereskedelemben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) attól, hogy az Országgyűlés szabaddá tette a patikaalapítást és lehetővé tette egy sor orvosság gyógyszertáron kívüli árusítását. Torjákné Amberger Teréz, a GVH irodavezetője egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a patikáknak korábban adott jogszabályi védelem miatt alig néhány új gyógyszertár nyílhatott az elmúlt években, most pedig egy hónap alatt 40-nél több üzletre kértek engedélyt az ÁNTSZ-nél.

Nagy-Britanniában 20-30 százalékkal olcsóbbak a gyógyszerek a nagyáruházakban, mint a kis patikákban – mondta a GVH szakembere. Szerinte egyébként nem csupán az árban, hanem például a vásárlóknak sokkal kedvezőbb nyitvatartásban is megnyilvánulhat a patikán kívüli kereskedelem versenyélénkítő hatása. A gyógyszertáraknak pedig egyéb egészségügyi szolgáltatásokkal – koleszterin- és vércukor-mérés, tanácsadás – van módjuk küzdeni piacukért – mondta.

A GVH még nem döntötte el, indít-e eljárást a Magyar Gyógyszerész Kamara ellen. Az Országos Kereskedelmi Szövetség három hete azért nyújtott be beadványt, mert szerintük a kamara nyomást kívánt gyakorolni a gyártókra, azzal fenyegetve meg őket, hogy nem ajánlják a betegeknek azon készítményeket, amelyek árusítását lehetővé teszik patikán kívül (azóta a kormány egy rendelettel ezt lehetetlenné tette), továbbá kartellt látnak abban, hogy a gyógyszerárak csaknem minden patikában azonosak.

A GVH idén folytatja átfogó vizsgálatát a hitelkártyát kibocsátó bankoknál, azután, hogy az OTP-t októberben 100 millió forintra megbírságolta megtévesztő fogyasztói tájékoztatás miatt. Le kellett számolni azzal az illúzióval, hogy ha egy konkrét ügyben akár nagyobb összeget rónak ki egy cégre, akkor a versenytársak értenek ebből, és tartózkodnak a jogsértéstől, ezért a GVH mostantól minden piaci szereplőt megvizsgál ilyenkor – mondta Nagy Márta, a GVH elnökhelyettese.

Tavaly rekordösszeget, 11 milliárd forintot szabott ki büntetésként a GVH, s valószínű, hogy a szigor idén is megmarad – érzékeltette a Versenytanács elnöke, Tóth Tihamér. Van, amikor azonban bírság nélkül is sikerül keresztülvinni a piactorzító gyakorlat felszámolását. Valószínű, hogy megállapodás lehetővé teszi a teljes telefonos piacon, hogy előfizetés nélkül is legyen mód szélessávú internet-szolgáltatást igénybe venni – mondta Nagy Márta.

2007 nagy eseménye lesz, hogy júliustól az egyéni fogyasztók számára is lehetőség lesz megválasztani a villamosenergia-szolgáltatót. Már ha lesz kínálat, mert jelenleg még nincs, noha nagyobb fogyasztók számára már eddig is lett volna mód a választásra. Már vizsgálnak hat szolgáltatót, amelyek hűségszerződésekkel akarják magukhoz láncolni a fogyasztókat – mondta Nagy Márta.

Forrás: UnoKapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Nem tisztességes bírságkedvezményért elvenni a jogorvoslati jogot

„Fogadd el még akkor is, ha nem érzed jogszerűnek, mert fele annyit fizetsz.” Ez akár egy NAV hirdetés szlogenje is lehetne. És talán nem is lenne különös mindez, ha nem arról lenne szó, hogy a NAV egy hatósági jogalkalmazó, és az ezeknek a szlogeneknek teret engedő jogszabály az adóigazgatási eljárás szabályrendszere.

2021. szeptember 17.

Dante-700 – Dante élete (1. rész)

Dante, a világirodalom egyik legnagyobb alakja 700 éve hunyt el. Főműve, az Isteni színjáték nehéz olvasmány, de ennek ellenére az értő irodalmárok a legmagasztosabb jelzőkkel illetik. Nem véletlenül, hiszen a nyugati kultúrára gyakorolt hatása egyedülálló, az irodalom, a zene, a képzőművészet, a filmművészet egyaránt sokat merített Dante nagyeposzából.