Csak PR-fogás az eszközkezelő


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Néhány száz lakást vásárolhat, és ennél kevesebbet építhet önerőből az adósmentő csomag részeként megalakuló eszközkezelő 2012-ben, miközben nagyjából 12 ezer ingatlant árverezhetnek el. A bérlakás-építési program is több sebből vérzik – írja az FN.hu.

Még nem tudjuk pontosan, a jövő évre ötmilliárd forintot irányoztunk elő – válaszolta az fn.hu-nak Matolcsy György a minap, amikor azt kérdezték tőle: mennyit költ a kabinet – a bedőlt lakáshitelek nyomán – eszközkezelésre. Az fn.hu megpróbálta megnézni, mire lehet elég nagyjából ez az összeg.

Nagy baj, több mint egymillió érintett

Másfél év alatt (2009 júliusától 2010 végéig) a háztartások bebukott (több mint 90 napja nem törlesztő) jelzáloghiteleinek aránya a teljes jelzáloghitel-állomány 4,5 százalékáról 8,3 százalékára emelkedett, miközben az átstrukturált jelzáloghitelek aránya 1 százalékról csaknem 6 százalékra nőtt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

Ráadásul az átstrukturált jelzáloghiteleknek 30 százaléka újra 30 napon túli késedelembe esett, 18 százalékuk pedig ismét nem fizető. Szélsőséges esetben, ha a teljes átstrukturált hitelállomány fizetésképtelenné válik, akkor a nemteljesítő hitelek aránya eléri a jelzáloghitel-állomány 14 százalékát.

Tavaly év végén a nem fizető jelzáloghitelesek száma meghaladta a 90 ezret; a hiteltartozás értéke – a forint gyengülése és a lakásárak esése miatt – a hitelek 20-30 százalékánál nagyobb, mint az ingatlan értéke volt a kölcsön folyósításának idején. A gond súlyát mutatja, hogy miközben a fizetésképtelen lakáshitelesek száma 90 ezerre nőtt 2010 végére, tavaly 72 ezer lakás és ház cserélt gazdát az ingatlanpiacon.

A devizahitelesek teljes köre, úgy egymillió 250 ezer ember él ma teljes bizonytalanságban – mondta az fn.hu-nak Matolcsy György, miközben a szaksajtó biztosra veszi, hogy a bedőlt ingatlanhitelek száma már meghaladja a százezret.

Folytatás az fn.hu-n

Forrás: FN.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.