Csak PR-fogás az eszközkezelő

Szerző: Adó Online
Dátum: 2011. június 7.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Néhány száz lakást vásárolhat, és ennél kevesebbet építhet önerőből az adósmentő csomag részeként megalakuló eszközkezelő 2012-ben, miközben nagyjából 12 ezer ingatlant árverezhetnek el. A bérlakás-építési program is több sebből vérzik – írja az FN.hu.

Még nem tudjuk pontosan, a jövő évre ötmilliárd forintot irányoztunk elő – válaszolta az fn.hu-nak Matolcsy György a minap, amikor azt kérdezték tőle: mennyit költ a kabinet – a bedőlt lakáshitelek nyomán – eszközkezelésre. Az fn.hu megpróbálta megnézni, mire lehet elég nagyjából ez az összeg.

Nagy baj, több mint egymillió érintett

Másfél év alatt (2009 júliusától 2010 végéig) a háztartások bebukott (több mint 90 napja nem törlesztő) jelzáloghiteleinek aránya a teljes jelzáloghitel-állomány 4,5 százalékáról 8,3 százalékára emelkedett, miközben az átstrukturált jelzáloghitelek aránya 1 százalékról csaknem 6 százalékra nőtt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

Ráadásul az átstrukturált jelzáloghiteleknek 30 százaléka újra 30 napon túli késedelembe esett, 18 százalékuk pedig ismét nem fizető. Szélsőséges esetben, ha a teljes átstrukturált hitelállomány fizetésképtelenné válik, akkor a nemteljesítő hitelek aránya eléri a jelzáloghitel-állomány 14 százalékát.

Tavaly év végén a nem fizető jelzáloghitelesek száma meghaladta a 90 ezret; a hiteltartozás értéke – a forint gyengülése és a lakásárak esése miatt – a hitelek 20-30 százalékánál nagyobb, mint az ingatlan értéke volt a kölcsön folyósításának idején. A gond súlyát mutatja, hogy miközben a fizetésképtelen lakáshitelesek száma 90 ezerre nőtt 2010 végére, tavaly 72 ezer lakás és ház cserélt gazdát az ingatlanpiacon.

A devizahitelesek teljes köre, úgy egymillió 250 ezer ember él ma teljes bizonytalanságban – mondta az fn.hu-nak Matolcsy György, miközben a szaksajtó biztosra veszi, hogy a bedőlt ingatlanhitelek száma már meghaladja a százezret.

Folytatás az fn.hu-n

Forrás: FN.hu


Kapcsolódó cikkek:


E-egyszázalék az e-szja mellé
2021. április 16.

A 2020 évi szjabevallás elkészítésének, illetve jóváhagyásának határideje május 20. Ez az 1+1 százalék adó feletti rendelkezési lehetőség hatérideje is, amely az e-szja részeként szintén megoldható pár kattintással.

További érdekességek a számolócédulák világából
2021. április 16.

A számolócédulák szokványos témakörei voltak a vendéglátás, az étel, az ital, a dohányzás, az üzletek, az iparcikkek, a lakossági szolgáltatások, a sajtótermékek reklámozása. Ezek mellett jó néhány egyéb célterület is szerepel a számolócédulákon, így például a nemzeti és politikai propaganda, a pénzügyi szolgáltatások, a kultúra, az egészségügy, a sport, a turisztika. Érdemes ezekre is kitérni!