Csütörtökig kell bevallást készíteni az őstermelőknek – járulékot is eddig kell fizetniük

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. április 9.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Április 12-ig kell először bevallást benyújtaniuk az őstermelőknek, a járulékfizetés határideje is csütörtök lesz náluk. A bevallásokat elektronikus úton várja az adóhatóság. Csekken vagy saját bankszámlájukról is fizethetnek azok az őstermelők, akiknek nincsen vállalkozói számlájuk.

Az őstermelők 2007. január elsejétől kötelesek járulékot fizetni, illetve negyedévenként adóbevallást benyújtani. Április 12-e nemcsak a bevallás és fizetés határideje, bejelentkezni is eddig kell az APEH rendszerébe azoknak az őstermelőknek, akik eddig ezt még nem tették meg.

A bevalláshoz a 07085-ös számú nyomtatványt kell kitölteniük, majd azt elektronikus úton benyújtaniuk. Fizetniük azoknak a gazdáknak kell, akiknek az eddig letöltött és a nyugdíjazásukig még megszerezhető szolgálati idejük együttesen eléri a 20 évet. Akinek nem éri el, annak mezőgazdasági őstermelői tevékenységéből nem számazik társadalombiztosítási jogviszonya.

A fő szabály szerint – illetve azoknak, akik idén kezdik a tevékenységüket – a minimálbér után kell ˝teljes˝ járulékot fizetniük: ebben van 29 százalék tb-járulék, 7 százalék egészségbiztosítási járulék, illetve 8 és fél százalék nyugdíjjárulék, vagy magánnyugdíjpénztári hozzájárulás – mondta Papp Károly, az APEH főosztályvezetője.

Akiknek a bevétele az előző évben az őstermelői tevékenységből nem haladta meg a 7 millió forintot, tehát nem érte el a törvényben meghatározott határt, azoknak havonta a bevétel 20 százalékának 1/12-ed része után kell 8 és fél százalékos nyugdíjbiztosítási valamint 4 százalékos egészségbiztosítási járulékot fizetniük.

Forrás: Uno


Kapcsolódó cikkek:


Úton az áfarendszer igazságossága felé
2019. május 27.

Az Európai Unió Bírósága egy közelmúltbeli ügyben kimondta, hogy az áfaügyletek ellenőrzése során az adóhatóság nem tekinthet el a teljes költségvetési kihatás vizsgálatától.