Döcögős első félév után a gépjárműpiac – infografika

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2013. július 19.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyedül a motorkerékpárok mezőnye mutatott némi bővülést 2013 első félévében, ám ez csak a drámaian gyenge tavalyi teljesítménynek köszönhető. A személyautók még lemaradásban vannak, de éves szinten 10 százalékos előrelépés remélhető. Az InfoTandem heti infografikája.


Kifejezetten gyengén indult az év a hazai autófronton, ám az új forgalomba helyezések 2012-höz viszonyított száma márciusban pozitívba fordult, és e kedvező folyamat a későbbiekben is kitartott. Az első félévi összesített személyautó-eladásoknál még ezzel együtt is 2,2 százalékos elmaradás mutatkozik az előző év azonos periódusához képest, de a hátrány egyre mérséklődik. Így az év egészében a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) továbbra is bízik a korábban prognosztizált szűk 10 százalékos növekedésben, ami 58 ezres eladást jelentene.

A szervezetnél mindazonáltal úgy vélik, hogy a szolgáltatási színvonal megmaradásához – és a szervizek kapacitásának jobb kihasználtságához – havonta legalább 7 ezer új autót kellene forgalomba helyezni. Júniusban ez a szám – a DataHouse Kft. adatai alapján – az 5 ezret sem érte el, így az ideális állapottól még igen távol vagyunk.

A nagyhaszongépjárművek 2013-ban nem startoltak rosszul, fokozatosan dolgozták le a lemaradást, ám a félév vége felé a lendület megtört, s júniusba már ismét súlyos visszaesést regisztráltak. E kategóriában az idén sem várható áttörés; az egyesületnél éves viszonylatban 4400 darabos értékesítést látnak reálisnak. Ez 5,5 százalékos erősödésnek felelne meg.

 

A kishaszonjárművek piaca sem pörög; e szegmensben a félév végén 13,6 százalékos mínusz mutatkozott, s a hatodik hónap is siralmasra sikeredett. Itt havi 1000–1200 darabos minimum lenne a kívánatos, ehhez képest a 850 alatt maradó júniusi  adat valóban nem túl biztató. Olyannyira, hogy e csoportban az MGE lefelé korrigálta éves előrejelzését: a januárban várt 12 ezer jármű helyett ma már csak 10 ezerre (egytizedes visszaesésre) számítanak december végéig.

Az értékesítési válság a motorkerékpárok piacát immár negyedik éve sújtja. Június végéig ugyan egyedül itt látszik némi növekedés, de ez csak azért lehetséges, mert a bázisul szolgáló 2012-es számok drámaian alacsonyak voltak. Az év egészében mindössze 2 ezer – a tavalyinál 11 százalékkal több – új motor forgalomba helyezése remélhető.


Kapcsolódó cikkek:


Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó bűnbandákra csapott le a NAV
2019. november 15.

Egy héten belül két, gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó bűnbandát is kiiktatott a piacról a NAV. Az egymástól függetlenül működő dunántúli céghálózatok összesen több mint egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek. Az elkövetők vagyonukkal felelnek a csalásért.

Kolumbiával vitázik az EU a hasábburgonyavámról
2019. november 15.

Jogszerűtlen dömpingellenes intézkedésnek minősíti és a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) vitarendezési eljárást kezdeményez Kolumbiával szemben az Európai Unió a Belgiumból, a Németországból és a Hollandiából importált fagyasztott hasábburgonyára kivetett vámok miatt.

Donald Trump továbbra is titkolná adóbevallásait
2019. november 15.

Donald Trump továbbra is titkolná adóbevallásait

Donald Trump amerikai elnök az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy az adóbevallását ne adhassák ki a New York-i ügyészségnek.

Izer: 2022-ig harmadával csökken az adók száma
2019. november 15.

Izer: 2022-ig harmadával csökken az adók száma

Az új egységes járulék, azaz a társadalombiztosítási járulék mértéke 18,5 százalék lesz 2020. július 1-jétől. Lehetővé válik, hogy a adóhatóság akár már 2021 tavaszától áfabevallási tervezetet készíthessen a hazai vállalkozásoknak.