Domainnév vásárlása magánszemélytől


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy vállalkozás magánszemélytől adásvételi szerződés alapján 500 ezer forint összegben domainnevet vásárolt készpénzben. Kérdésként merült fel, hogy a szerződésben szükséges-e az eladó adóazonosító jelét feltüntetni, illetve az értékre való tekintettel van-e a vásárló cégnek valamilyen adóbevallási vagy bejelentési kötelezettsége ezzel az ügylettel kapcsolatban. A válasz az Adó szaklap 2010/3. számában olvasható.

Az adásvételi szerződésben az eladó adóazonosítójelét nem kötelező feltüntetni, de természetesen lehetőség van rá. Az Art. 17. §(9) bekezdése alapján az 500 ezer forint összegű készpénzszolgáltatást nem kell bejelenteni az adóhatósághoz. Mivel a domainnév vagyoni értékű jog, ezért az Szja-tv. értelmében az annak átruházásából származó jövedelem egyéb jövedelemnek minősül, és mint ilyen az összevont adóalap részét képezi. (A jövedelem az átruházás ellenében kapott bevételnek a jog megszerzésére fordított, a magánszemélyt terhelő, igazolt kiadást meghaladó része.)

A kifizető, a munkáltató a kifizetéskor (a juttatáskor) megállapítja a bevételt terhelő adóelőleget, ha olyan bevételt fizet ki (juttat), amelynek alapján meghatározott jövedelem az összevont adóalap részét képezi. Az adóelőleg alapja a bevétel összege. A kifizető által kifizetett (juttatott) bevételt terhelő adóelőleg egyenlő a bevétel alapján meghatározott adóelőleg-alap és az adótábla szerinti legmagasabb adókulcs (százalékos adómérték) szorzatával. Az Szja törvény azt is kimondja, hogy a kifizető a bevételt terhelő adóelőleget levonja, valamint a kifizetés (a juttatás) hónapját követő hónap 12. napjáig megfizeti, továbbá az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései szerint bevallja.

Az Eho-tv szerint a kifizető 11 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást fizet az adóévben juttatott (megszerzett), a személyi jövedelemadóról szóló törvényben (a továbbiakban: Szja-tv.) meghatározott, az alábbiakban felsorolt jövedelmek után: az összevont adóalapba tartozó jövedelemnél az adóelőleg megállapításánál figyelembe vett összeg.

Az Art. értelmében pedig kifizető az a belföldi illetőségű jogi személy, egyéb szervezet, egyéni vállalkozó, amely (aki) adókötelezettség alá eső jövedelmet juttat.

A fentiek következtében a vásárló céget mint kifizetőt egyrészt szja-előleg-megállapítási, -levonási, -megfizetési és -bevallási kötelezettség, másrészt 11 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetési és bevallási kötelezettség terheli a domainnév magánszemélytől történő megvásárlásához kapcsolódóan. (2009. november 17.)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Nagy meglepetések a 2023-as SZJA 1% felajánlásoknál, növekvő tételek, új szereplők

Az 1% felajánlás továbbra is a civil szervezetek fontos bevételi forrása Magyarországon. Sok szervezet léte múlik azon, hogy a magánszemélyek rendelkeznek-e az adójuk 1%-áról. 2023-ban a felajánlások száma mellett a felajánlott összeg is nőtt, így több mint 15 milliárd forint jut el még idén a civil szervezetekhez.

2023. szeptember 29.

Csaknem nyolcvan kilogramm dohánylevelet foglalt le a NAV

Költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakossal szemben – tájékoztatta a NAV.