Döntött a koalíció: jön a vegyes modell az egészségbiztosításban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több órás egyeztetés után vasárnap este megállapodtak a koalíciós pártok az egészségbiztosítás átalakításának módjáról. A lovasberényi találkozó után Gyurcsány Ferenc szocialista és Kóka János liberális pártelnök közös közleményt adott ki, amely szerint az egészségbiztosításban a vegyes modellt vezetik be, vagyis az állami és a magánbiztosítók párhuzamos működését támogatják.

A MSZP és SZDSZ megállapodott abban, hogy a jobb ellátás érdekében elősegítik az egészségügyi intézmények gazdasági társasággá alakítását. A kormányzó pártok a tervek szerint az őszi ülésszakra nyújtják be az Országgyűlésnek a törvényjavaslatokat.

Gyurcsány Ferenc, az MSZP és Kóka János, az SZDSZ elnöke ˝A reform folytatódik˝ címmel kiadott közleményben hangsúlyozta: az egyeztetésen egyetértés volt abban, hogy a parlamenti ülésszak végéig – a pártelnökök vezetésével – folytatódnak az intenzív szakmapolitikai egyeztetések, annak érdekében, hogy nyáron elő lehessen készíteni a parlamentnek ősszel benyújtandó jogszabályokat.

A felek egyetértettek abban, hogy a magyar egészségügyi rendszer egésze vegyes modellre, szolidaritásra és versenyre épül, amelyben egyaránt jelen van az állam koordinációs, szabályozó szerepe és a piaci verseny, a magán- és a közfinanszírozás – tartalmazza a közlemény. A tájékoztatás szerint megegyeztek abban is, hogy az egészségügyi szolgáltatások minőségének javítása elsősorban a szolgáltatók intenzívebb versenyén keresztül érhető el, valamint támogatják az intézmények gazdasági társasággá alakulását annak érdekében, hogy hatékonyabb, átláthatóbb legyen a gazdálkodásuk, és a betegek jobb minőségű szolgáltatást kapjanak. A következő hasonló szintű egyeztetésre mintegy két héten belül kerül sor – zárul a közlemény.

A Napi Gazdaság minisztériumi forrásból úgy értesült, hogy a szaktárcánál végigvettek minden lehetséges kompromisszumos megoldási javaslatot, de a számítások azt jelzik, nincs alternatívája az SZDSZ által szorgalmazott modellnek. Ha pedig a jelenlegi biztosítási rendszert érintetlenül hagyják, akkor a járulékokat automatikusan többszörösére kell emelni, a mostani ellátási színvonal ugyanis csak így tartható meg. A szaktárca szerint a szabad demokrata javaslat jobban garantálja a járulékköltségek szinten tartását.

A Népszabadság értesülései szerint a két kormánypárt hitet tett a biztosítási rendszer átalakításán kívül amellett is, hogy megújítják a háziorvosi, a járóbeteg- és sürgősségi betegellátás rendszerét, fejlesztik a kórházi infrastruktúrát, bővítik a népegészségügyi programot. A koalíciós pártok a parlamenti ülésszak végéig egyeztetnek szakmai kérdésekről, hogy még a nyáron előkészíthessék a parlament elő ősszel benyújtani tervezett jogszabályokat. A napilap úgy tudja, az MSZP és az SZDSZ a lovasberényihez hasonló egyeztetést tart két héten belül, az álláspontok csiszolására.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

NAV-Figyelő 21. hét: Változott a jegybanki alapkamat, adó-amnesztia, üzemanyagárak

A NAV útmutatót adott ki az utólagos részesedésbejelentéssel kapcsolatban, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre kívánt válaszolni az adóamnesztia kapcsán. Továbbá változott a jegybanki alapkamat és az adóhatóság meghatározta a júniusi üzemanyagárakat is – derül ki a NAV-Figyelő eheti számából.

2024. május 27.

Év végi záráshoz, év eleji nyitáshoz kapcsolódó teendők a társasági adóban

A számviteli beszámoló és az annak adatain alapuló társaságiadó-bevallás elkészítése az egyik legfontosabb olyan feladat, amely egy üzleti év zárásához kapcsolódik. A társaságiadó-kötelezettség szempontjából az üzleti év utolsó napjának több szempontból is relevanciája van: gondoljunk csak azokra az adóalap-korrekciókra, amelyek olyan számviteli tételekhez kapcsolódnak, amelyeket év végén számol el egy gazdálkodó. Emellett az év vége egyben lehetőségeket is nyújt az adózás tervezéséhez, egy esetleges adózási-módváltás megfontolásához. Nem utolsósorban az év vége sok szempontból olyan határidőt is jelent, amelyre indokolt kiemelt figyelmet fordítani. A zárás mellett természetesen a nyitás során, a következő év kezdeti időszakában is számos feladat jelentkezhet, különösen a mérlegkészítés, illetve a társaságiadó-bevallás benyújtása határidejéig bezárólag. Ezek a feladatok adózótól függően rendkívül változatosak, így kimerítő listát lehetetlen adni. Az Adó szaklap írása azokat a jellemzően előforduló, megfontolásra érdemes szabályokat, teendőket emeli ki, amelyek az adózók széles rétegét érinthetik.

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]