Az ügyfélnek is jó a pozitív adóslista?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyorsabb és megalapozottabb hitelbírálati folyamatot eredményezhet a 2012 tavaszától bevezetendő pozitív adóslista. A jó adósok pedig kedvezőbb megítélésre számíthatnak az új nyilvántartás létrejöttével – írja a pénzcentrum.hu.

A központi hitelinformációs rendszerről szóló törvény értelmében 2012 tavaszától a korábbi negatív adóslista mellett egy újabb nyilvántartást is vezetni fog BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. A pozitív adóslista azon lakossági ügyfelek adatait tartalmazza, akik hitel- vagy hitel-jellegű szerződéssel rendelkeznek valamely hazai pénzintézetnél.

„Az adatokat a pénzintézetek kizárólag akkor kérhetik le, ha valaki hitelkérelemmel fordul egy bankhoz. Ezek az adatok elősegítik, hogy a hitelbírálati folyamat gyorsabb legyen, ugyanakkor megalapozottabb információk alapján dönthetnek a bankok a hitel odaítéléséről. A jó hitelmúlttal rendelkező adósok pedig kedvezőbb megítélésre számíthatnak egy új hitel felvételekor” – mondta el dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági banki divízióért felelős vezérigazgató-helyettese.

Az ügyfelek a hitelszerződéshez kapcsolódó adataikkal – egyebek mellett a szerződés típusa és azonosítója, a kontraktus megkötésének, lejártának, megszűnésének időpontja, a szerződés és a törlesztőrészlet összege, devizaneme, valamint a törlesztés módja – automatikusan bekerülnek az adatbázisba.

„A bankok oldaláról a pozitív adóslista abban nyújt segítséget, hogy elővigyázatosabban tudnak eljárni a hitel odaítélése során, és ezzel megelőzhető az ügyfelek túlzott eladósodottsága. A központi rendszerben lévő adatok alapján látható, hogy a hitelkérelmező jövedelme milyen mértékben van terhelve hitelekkel. Így kiszűrhető az a veszélyes gyakorlat is, amikor az ügyfelek a korábban felvett hitelek visszafizetését egy újabb hitelből próbálják megoldani, és előbb-utóbb adósságspirálba kerülnek” – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes. A bankok 180 napot kaptak a felkészülésre és január 9-ig kellett a hatályos hitelszerződéseik adatait feldolgozniuk.

Forrás: pénzcentrum.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.