Duzzad a fekete lista: 400 ezren adósai a bankoknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelenleg csaknem 400 000 magánszemély szerepel a banki adósok listáján, az úgynevezett BAR-listán.

Bár nincs olyan jogszabály, hogy nekik nem adhatnak újabb hiteleket a pénzintézetek, a bankok a legtöbbször elutasítják őket. A BAR-listásoknak különböző pénzügyi vállalkozások kínálják a szolgáltatásaikat, tehát náluk még felvehetnek hitelt. Nem árt azonban óvatosnak lenni, hiszen bizonyos esetekben a THM akár több száz százalék is lehet.

A Központi Hitelinformációs Rendszer lakossági feketelistáján, az úgynevezett BAR-listán jelenleg mintegy 390 000 magánszemély szerepel. Túlnyomó többségük nem fizette be időben a törlesztőrészletét, vagyis a minimálbér összegénél többel estek késedelembe és több mint 90 napon keresztül nem tettek eleget a szerződésben vállalt kötelezettségeiknek. Ha valaki ezután mégis befizeti a hiányzó összeget, nem kerül le automatikusan a BAR-listáról, hiszen a tartozásának öt évig nyoma marad a rendszerben.

A bankok esetében nincs olyan jogszabály, amely arra kötelezné őket, hogy ne adjanak újabb hitelt azoknak, akik szerepelnek a BAR-listán. Ennek ellenére ha az ügyfélnek élő tartozása van, általában megtagadják tőle az újabb lehetőséget. Ha az ügyfélnek korábban volt tartozása, de időközben befizette a késedelmes hátralékot, akkor előfordulhat, hogy mégis kap hitelt. Ez nem fordul elő túl gyakran, de ha mégis, akkor általában rövid lejáratú és kisebb összeg esetében ad hitelt a bank, ha az ügyfél még valamilyen fedezetet is fel tud ajánlani. Ez főleg jelzálogalapú hitelnél fordul elő – mondta a Független Hírügynökségnek Auer Katalin, a Magyar Bankszövetség jogtanácsosa.

Ha a bankok megtagadják az újabb hitelfelvételt, a BAR-listások pénzügyi vállalkozásokhoz fordulhatnak. Az ilyen cégek gyakran hirdetik úgy a szolgáltatásaikat, hogy a banki adóslistán szereplők is fordulhatnak hozzájuk gondosabb hitelbírálat nélkül. Nem árt azonban odafigyelni a feltételekre, hiszen a pénzügyi vállalkozások általában rövid lejáratú, kis összegű hiteleket kínálnak nagyon magas kamatra, esetenként akár több száz százalékos THM-mel – tette hozzá Auer Katalin.

Azok a banki adósok, akik mégis úgy döntenek, hogy újabb hitelt vesznek fel, mindenképpen mérlegeljenek a döntés előtt. Gondolják át, hogy szükségük van-e egyáltalán az újabb hitelre, illetve valóban tudják-e vállalni az akár több száz százalékos THM-et és a rendkívül magas törlesztőrészleteket. Annak sem árt utánanézni, hogy az adott pénzügyi vállalkozásnak van-e engedélye. Ezt bárki megnézheti a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapján (www.pszaf.hu), illetve megkérdezheti az ügyfélszolgálaton is.

Forrás: Hírszerző


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.