Románia nem akarja elsiettetni az euró bevezetését, így marad a 2014-es céldátum

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. március 2.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Románia nem kívánja az Európai Központi Bank ajánlásának megfelelően előre hozni az euró bevezetésének időpontját – jelentette ki az ország központi bankjának kormányzója a Financial Times-nak adott interjújában.

Mugur Isarescu ezzel arra utalt, hogy az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet a napokban arra ösztökélte Bukarestet, hogy a kedvező gazdasági, fiskális adatok miatt hozza előbbre a 2014-es céldátumát.

Trichet szerint Románia már 2010-2011 körül teljesítheti az euróbevezetés kritériumait, és ebben az időpontban beléphetne az euró előszobájának tekintett, ERM-II árfolyammechanizmus rendszerébe, ahol a nemzeti valutának két évet kell eltölteni leértékelés nélkül a közös európai valuta bevezetése előtt. Isarescu azonban a lapinterjúban leszögezte: Románia nem kíván módosítani az eredeti menetrenden, és csak 2012-ben tervezi az ERM-II cstalakozást, majd rá két évvel későb az euró beveztését. A román központi bank elnöke azzal indokolta az euróbevezetés előrehozásának elvetését, hogy bár az ország a nominális konvergenciát rövid távon el tudja érni, azonban az euró bevezetése a reális konvergencia megléte nélkül kedvezőtlen lenne az ország számára. A román államadósság jelenleg a GDP 18 százaléka, ami jóval alatta van az euróhoz szükséges 60 százalékos szintnek. A költségvetési hiány tavaly csak a három százalékos kritériumszint felét tette ki. Egyedül az infláció mértéke adhat okot aggodalomra. A magas gazdasági növekedés, amely tavaly nyolc százalékos volt, illetve a bérek gyors növekedése, valamint a háztartási hitelállomány növekedése mind-mind inflációs kockázatot rejt magában. Az infláció jelenleg öt százalék alatti, a központi bank három éven belül szorítaná le két százalékra. Isarescu az interjúban emellett kijelentette: Románia nem akar úgy járni mint Magyarország, ahol két alkalommal is módosították az euró bevezetésére meghatározott céldátumot.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek:


Volt egyszer egy cafetéria?
2019. augusztus 16.

A cafetéria-juttatások beépültek az adórendszerbe. Az elmúlt években számos elemének megszűnt a kedvezményezettsége, több megszűnt juttatással kapcsolatban nemzetközi perekbe bonyolódott Magyarország. Szakértőnk, dr. Juhász István kérésünkre összefoglalta véleményét.

Importvámok: nő a feszültség Kína és az USA között
2019. augusztus 15.

A világ két legnagyobb gazdasága között dúló kereskedelmi háborúban Washington eddig 250 milliárd dollár értékű kínai importcikkre vetett ki 25 százalékos pótvámokat, amire válaszul Kína 110 milliárd dollár értékű amerikai árut sújtott különböző mértékű büntetővámokkal.

Hatalmas hamis termék raktárra bukkant a NAV
2019. augusztus 15.

Hamis volt az a 41 ezer üvegnél is több parfüm, az a 16 ezer napszemüveg és az a csaknem 5 ezer kozmetikai termék, amit a NAV munkatársai egy budapesti raktárépületben foglaltak le. A jogtulajdonosoknak okozott kár csaknem eléri az egymilliárd forintot.

Újra ismerős nevek a NAV adóslistáján
2019. augusztus 15.

A mágia sem segít azon, aki nem fizeti be az adóját – akár e tanulság is levonható az adóhatóság által közzétett jelentős összegű adóhiányt fehalmozó adósok listájából.