Holnap kinyitja az APEH a pénzcsapot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csütörtökön kezdi meg az adóhatóság az szja-visszatérítések kiutalását, aki korán leadta a 2006-os évről szóló bevallását, az hamarosan hozzájuthat a pénzéhez, feltéve, hogy az APEH nem tart nála kiutalás előtti ellenőrzést, amelynek során valamilyen hibára bukkan.

Február végéig csaknem félmillió szja-bevallás érkezett az adóhatósághoz, többségük vélhetően egyéni vállalkozóktól, mivel esetükben a bevallási határidő február 15-én lejárt. A magánszemélyeknek május 20. (illetve az idén a hétvége miatt 21.) a határidő, ám aki nagyobb összegű visszautalásra jogosult, biztos nem vár addig.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a visszaigényléssel élő adózók túlnyomó többsége – 97-98 százaléka – hozzájut a pénzéhez. Az elmúlt három évben szinte azonos összeget tett ki az adó-visszatérítések összege, átlagosan 59 milliárd forintra rúgott. Az adóhatóság tapasztalatai szerint a bevallások kitöltése során jellemző hiba, hogy az átvezetésnél rosszul – vagy egyáltalán nem – írják át az adatokat és hibásan összegeznek. Ezek a tévedések elkerülhetőek, ha az adóhatóság honlapjáról letölthető bevallási programot és a nyomtatványt használják a kitöltők, ami automatikusan elvégzi az átvezetéseket, összegzi az adatokat és figyelmeztet a hibákra is.

A bevallás egy automatikus ellenőrzés után kinyomtatható és az aláírás után elküldhető a postára. Mivel az elektronikusan kitöltött bevalláson szerepel, hogy az formailag hibátlan, kisebb a valószínűsége, hogy az adóhatóság kiutalás előtt ellenőrzi. Gyakran előfordul az is az APEH tájékoztatása szerint, hogy az adózók nem írják alá az összes szükséges helyen a bevallást, és nem csatolnak minden szükséges mellékletet.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

2024. április 12.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (7. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.