Holnap kinyitja az APEH a pénzcsapot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csütörtökön kezdi meg az adóhatóság az szja-visszatérítések kiutalását, aki korán leadta a 2006-os évről szóló bevallását, az hamarosan hozzájuthat a pénzéhez, feltéve, hogy az APEH nem tart nála kiutalás előtti ellenőrzést, amelynek során valamilyen hibára bukkan.

Február végéig csaknem félmillió szja-bevallás érkezett az adóhatósághoz, többségük vélhetően egyéni vállalkozóktól, mivel esetükben a bevallási határidő február 15-én lejárt. A magánszemélyeknek május 20. (illetve az idén a hétvége miatt 21.) a határidő, ám aki nagyobb összegű visszautalásra jogosult, biztos nem vár addig.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a visszaigényléssel élő adózók túlnyomó többsége – 97-98 százaléka – hozzájut a pénzéhez. Az elmúlt három évben szinte azonos összeget tett ki az adó-visszatérítések összege, átlagosan 59 milliárd forintra rúgott. Az adóhatóság tapasztalatai szerint a bevallások kitöltése során jellemző hiba, hogy az átvezetésnél rosszul – vagy egyáltalán nem – írják át az adatokat és hibásan összegeznek. Ezek a tévedések elkerülhetőek, ha az adóhatóság honlapjáról letölthető bevallási programot és a nyomtatványt használják a kitöltők, ami automatikusan elvégzi az átvezetéseket, összegzi az adatokat és figyelmeztet a hibákra is.

A bevallás egy automatikus ellenőrzés után kinyomtatható és az aláírás után elküldhető a postára. Mivel az elektronikusan kitöltött bevalláson szerepel, hogy az formailag hibátlan, kisebb a valószínűsége, hogy az adóhatóság kiutalás előtt ellenőrzi. Gyakran előfordul az is az APEH tájékoztatása szerint, hogy az adózók nem írják alá az összes szükséges helyen a bevallást, és nem csatolnak minden szükséges mellékletet.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.