Eddig ötezer APEH-ellenőrzés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Május 21-ig adhatók be bírságmentesen a 2006-os szja-bevallások az adóhatósághoz, vagyis még két hetük van a magánszemélyeknek arra, hogy önbevallásukat elkészítsék.

Érdemes már most hozzákezdeni ehhez, különösen a bonyolultabbak esetén. Annál is inkább, mert az utolsó pillanatban szakértők segítségéhez is nehezebben lehet hozzájutni, legyen szó akár az állami adóhatóság szakértőiről, akár önálló adótanácsadókról.

A bevallás elkészítésére szánjanak kellő időt, ne rutinszerűen, a korábbi évek tapasztalatai alapján töltsék ki – figyelmeztet az APEH, mivel az eddig beküldött több mint másfél millió bevallásban nagyon sok hibára bukkantak.

A hibátlan kitöltés különösen a visszaigénylőknél fontos, mert a visszautalásra az adóhatóság rendelkezésére álló 30 nap attól az időponttól kezdődik, amikortól kijavították a bevallást. De az sem mellékes szempont, hogy a hibás bevallásra még maximum tízezer forintos mulasztási bírságot is kivethetnek.

Aki teheti, feltétlenül vegye igénybe a kitöltéshez az elektronikus utat, az APEH honlapjáról letölthető (0653-as számú) nyomtatvány most már online is elküldhető az adóhatósághoz. Ennek azonban feltétele, hogy az adózó előzetesen regisztráljon az okmányirodánál. Az elektronikus út lényegesen leegyszerűsíti a nyomtatvány elkészítését, a több mint 200 oldalas kitöltési útmutatóra ebben az esetben alig van szükség.

A rutinszerű kitöltés azért sem járható út az idén, mert a számos törvényi változás miatt a bevallási nyomtatvány szerkezete sem olyan, mint a korábbi években, új bevallási lapok is vannak. Ilyen például az, amelyiken a magánszemély rendelkezhet arról, hogy az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárakhoz kapcsolódó kedvezmény összegét melyik pénztárhoz utalja az adóhatóság. Most már ugyanis nem közvetlenül a magánszemély kapja meg ezt az összeget, hanem az általa megjelölt pénztárnál lévő számlájára utalják. Az eddigi bevallásokban jellemző hiba volt, hogy kihagyták az önkéntes pénztárhoz ténylegesen utalandó összeget, valamint a pénztár számlaszámát, illetve adószámát is. Ezek hiányában azonban nem utal az adóhatóság. Ugyancsak rendelkezési jogosultság kapcsolódik a tavaly bevezetett nyugdíj-előtakarékossági számlához, azonban itt is fontos a precíz kitöltés a kedvezmény érvényesítéséhez. Az szja-bevallás keretében – külön lapon – kell bevallani az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulást is.

A bevallási nyomtatvány kitöltésekor a munkáltatótól, kifizetőktől kapott igazolások adatait automatikusan át lehet másolni, azonban kivételek itt is vannak. Például gyakran előfordul, hogy bár a munkáltató az adóelőleg levonásakor figyelembe vette az adójóváírást, azonban mivel a magánszemélynek egyéb jövedelme is volt, így már nem érvényesítheti. Az árfolyamnyereség-adó kiszámításánál is előfordulhat eltérés a kifizetői igazoláson szereplő adat, illetve a ténylegesen fizetendő adó között. A magánszemély ugyanis saját maga dönthet arról, hogy az adó kiszámításához az augusztus 31-i záróárat vagy a tényleges vételárat veszi figyelembe (természetesen azt, amelyik módszerrel kevesebb adót kell fizetnie).

Fontos változás volt tavaly januártól, hogy a családi kedvezményt már csak a három vagy több gyermeket nevelők vehetik figyelembe, azonban itt is jövedelemkorláthoz kötötten. Az eddigi bevallásokban sok hiba volt ezzel kapcsolatban is. Mint ahogy az is jellemző probléma volt, hogy a hagyományos bevallásoknál nem töltötték ki az összesítő sorokat, az internetes kitöltőprogrammal elkészített bevallásoknál pedig nem nyomtattak ki és küldtek be minden olyan lapot, amely adatot tartalmazott.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.