Egészségügyi ügyletek és az áfa (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mikor áfamentesek az egészségügyi ügyletek? Hogyan kapcsolódik a menedzsmentdíj és a transzferárazás? Többek között ezekre a kérdésekre válaszol legfrissebb számában az Adó szaklap.

Az egészségügyi ügyletek az áfa rendszerében kötelezően nem valódi adómentes ügyletek, amelyek minősítését minden esetben a tartalmuk alapján elvégzett részletes elemzéssel, egyedileg kell elvégezni, több törvényhely feltételeinek való megfelelőség szempontjából is. Az Adó szaklap Az egészségügyi ügyletek és az áfa című cikkének célja, hogy az adózók számára az adómentesség megállapíthatóságához nyújtson segítséget, részletesen ismertetve a hazai szabályozást és gyakorlatot, a figyelembe veendő európai bírósági esetjogot, valamint röviden kitérve a vonatkozó eljárási rendelkezésekre is.

Napjainkban a biztosítótársaságok szinte minden lehetséges életkörülményre vonatkozóan kínálnak biztosítási védelmet nemcsak magánszemélyek, hanem társaságok számára is. A biztosítási szerződések körében, a személyi jövedelemadó rendszerében először a személybiztosítások tekintetében felmerülő vagyonkivonások eseteit, majd ezt követően az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak vonatkozásában felmerülő vagyonkivonások személyijövedelemadó-vonatkozásait vizsgálja a Biztosítási és önkéntes pénztári vagyonkivonások szja-vonzatai című cikk szerzője.

A „management fee”, azaz a vállalati menedzsmentszolgáltatások díjazásával kapcsolatban gyakran felmerül a kérdés, hogy történt-e egyáltalán szolgáltatásnyújtás, és ennek következtében kiemelt figyelemre számíthatnak az adóhatósági transzferár-ellenőrzések során is. A menedzsmentdíj és a transzferár című írásban a szaklap áttekinti, hogy a menedzsmentszolgáltatások transzferárképzésének elemzése során milyen problémák merülhetnek fel.

Az alkotmánybírósági panasz, illetve bírói kezdeményezés az adózást érintő jogvitákban is egyre gyakoribbá válik. Bár az ügyek túlnyomó része visszautasítással vagy elutasítással végződik, az ellenkezőjére is akad példa. Az Alkotmánybíróság gyakorlata adóperekben című írás célja, hogy két olyan eseteket ismertessen, mikor az Alkotmánybíróság érdemben vizsgálta az adótörvényt alkalmazó rendes bírósági jogértelmezés Alaptörvénybe ütközését, és alkotmányos aggályt tárt fel.

Az Adó szaklap legfrissebb, 2018/12-13. számát itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek

2023. június 1.

Tovább adóztatja a befektetéseket a kormány

A 15 százalékos kamatadó mellett 13 százalékos szochót kell fizetni július elsejétől számos, megtakarítási formából származó jövedelem után – vette észre a szerda éjszaka közölt kormányrendeletet a Portfolio.

2023. június 1.

Áfa a digitális korban – az Európai Bizottság új adócsomagja

Új javaslatcsomagot tett közzé 2022 decemberében az Európai Bizottság az általános forgalmi adóztatást illetően, amely nem csak az uniós tagállamok fő bevételi forrása, de egyben az EU költségvetésének legfontosabb finanszírozási forrását is jelenti. A hatásvizsgálatokon pozitív véleményt kapott javaslatok az áfarendszerben több olyan módosítást tartalmaznak, amelyeket nemcsak ismerni kell, de amelyek komoly szakmai-gyakorlati felkészülést, és informatikai fejlesztéseket is igényelnek mind adózói, mind adóhatósági oldalon. Az Áfa-kalauz cikkének célja a módosítási javaslatok indokainak és célkitűzéseinek bemutatása, valamint a tervezet lényegi rendelkezéseinek összefoglalása.