Egészségügyi ügyletek és az áfa (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mikor áfamentesek az egészségügyi ügyletek? Hogyan kapcsolódik a menedzsmentdíj és a transzferárazás? Többek között ezekre a kérdésekre válaszol legfrissebb számában az Adó szaklap.

Az egészségügyi ügyletek az áfa rendszerében kötelezően nem valódi adómentes ügyletek, amelyek minősítését minden esetben a tartalmuk alapján elvégzett részletes elemzéssel, egyedileg kell elvégezni, több törvényhely feltételeinek való megfelelőség szempontjából is. Az Adó szaklap Az egészségügyi ügyletek és az áfa című cikkének célja, hogy az adózók számára az adómentesség megállapíthatóságához nyújtson segítséget, részletesen ismertetve a hazai szabályozást és gyakorlatot, a figyelembe veendő európai bírósági esetjogot, valamint röviden kitérve a vonatkozó eljárási rendelkezésekre is.

Napjainkban a biztosítótársaságok szinte minden lehetséges életkörülményre vonatkozóan kínálnak biztosítási védelmet nemcsak magánszemélyek, hanem társaságok számára is. A biztosítási szerződések körében, a személyi jövedelemadó rendszerében először a személybiztosítások tekintetében felmerülő vagyonkivonások eseteit, majd ezt követően az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak vonatkozásában felmerülő vagyonkivonások személyijövedelemadó-vonatkozásait vizsgálja a Biztosítási és önkéntes pénztári vagyonkivonások szja-vonzatai című cikk szerzője.

A „management fee”, azaz a vállalati menedzsmentszolgáltatások díjazásával kapcsolatban gyakran felmerül a kérdés, hogy történt-e egyáltalán szolgáltatásnyújtás, és ennek következtében kiemelt figyelemre számíthatnak az adóhatósági transzferár-ellenőrzések során is. A menedzsmentdíj és a transzferár című írásban a szaklap áttekinti, hogy a menedzsmentszolgáltatások transzferárképzésének elemzése során milyen problémák merülhetnek fel.

Az alkotmánybírósági panasz, illetve bírói kezdeményezés az adózást érintő jogvitákban is egyre gyakoribbá válik. Bár az ügyek túlnyomó része visszautasítással vagy elutasítással végződik, az ellenkezőjére is akad példa. Az Alkotmánybíróság gyakorlata adóperekben című írás célja, hogy két olyan eseteket ismertessen, mikor az Alkotmánybíróság érdemben vizsgálta az adótörvényt alkalmazó rendes bírósági jogértelmezés Alaptörvénybe ütközését, és alkotmányos aggályt tárt fel.

Az Adó szaklap legfrissebb, 2018/12-13. számát itt rendelheti meg.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

2024. április 12.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (7. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.