Adóintézkedések emelik az inflációt jövőre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A dohánytermékeket érintő jövedékiadó-emelés hozzátesz az egyébként is erősödő inflációs tendenciákhoz jövőre.

Az infláció adótartalma 2019 szeptemberéig fokozatosan emelkedik, majd az intézkedések adóhatásának bázisból való kiesésével párhuzamosan mérséklődik – olvasható a jegybank friss inflációs jelentésében. A dohánytermékeket érintő, idén szeptemberben kezdődő jövedékiadó-emelés további két lépésben (2019 januárjában és júliusában) folytatódik, melynek esetében az ideihez hasonló, a korábban tapasztaltaknál gyorsabb begyűrűzésre számítanak. Az egyéb adóváltozások (tej áfa, pénzügyi tranzakciós illeték, népegészségügyi termékadó) inflációs hatása összességében mérsékelt.

Az indirekt adóktól szűrt maginfláció tovább emelkedik. Az adószűrt maginfláció 2019 elején 3 százalék fölé emelkedik. Középtávon az indirekt adóktól szűrt maginfláció emelkedését a lakossági fogyasztás bővülése magyarázza. Az erős belső kereslet növeli a vállalatok árazási mozgásterét, ami a tartós inflációs tendenciák erősödésének irányába hat. Középtávon a bérköltségek a termelékenységgel összhangban alakulnak, amit a bérmegállapodásban rögzített járulékcsökkentések is támogatnak. Az indirekt adóktól szűrt maginfláció ka orábbi előrejelzésnél enyhén magasabban, 2019-ben 3,2, 2020-ban 3,1, míg 2021-ben 3,0 százalékon alakul éves átlagban – olvasható a jelentésben.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

2024. április 12.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (7. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.