Adóintézkedések emelik az inflációt jövőre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A dohánytermékeket érintő jövedékiadó-emelés hozzátesz az egyébként is erősödő inflációs tendenciákhoz jövőre.

Az infláció adótartalma 2019 szeptemberéig fokozatosan emelkedik, majd az intézkedések adóhatásának bázisból való kiesésével párhuzamosan mérséklődik – olvasható a jegybank friss inflációs jelentésében. A dohánytermékeket érintő, idén szeptemberben kezdődő jövedékiadó-emelés további két lépésben (2019 januárjában és júliusában) folytatódik, melynek esetében az ideihez hasonló, a korábban tapasztaltaknál gyorsabb begyűrűzésre számítanak. Az egyéb adóváltozások (tej áfa, pénzügyi tranzakciós illeték, népegészségügyi termékadó) inflációs hatása összességében mérsékelt.

Az indirekt adóktól szűrt maginfláció tovább emelkedik. Az adószűrt maginfláció 2019 elején 3 százalék fölé emelkedik. Középtávon az indirekt adóktól szűrt maginfláció emelkedését a lakossági fogyasztás bővülése magyarázza. Az erős belső kereslet növeli a vállalatok árazási mozgásterét, ami a tartós inflációs tendenciák erősödésének irányába hat. Középtávon a bérköltségek a termelékenységgel összhangban alakulnak, amit a bérmegállapodásban rögzített járulékcsökkentések is támogatnak. Az indirekt adóktól szűrt maginfláció ka orábbi előrejelzésnél enyhén magasabban, 2019-ben 3,2, 2020-ban 3,1, míg 2021-ben 3,0 százalékon alakul éves átlagban – olvasható a jelentésben.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 23.

NAV: törvénysértést követ el, aki az interneten rendel dohányterméket

Aki interneten rendel és szállíttat belföldre dohányzást helyettesítő nikotintartalmú terméket vagy egyéb dohánygyártmányt, jövedéki törvénysértést követ el – írta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

2023. március 23.

Május 22-ig lehet rendelkezni az szja 1+1 százalékáról

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni – hívta fel a figyelmet közleményben csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hangsúlyozva: a felajánlás csak néhány percet vesz igénybe, a támogatott szervezeteknek pedig óriási segítséget jelentenek ezek az adóforintok.

2023. március 22.

Hamis autódiagnosztikai eszközöket és szoftvereket foglalt le a NAV

Hamis autódiagnosztikai eszközöket és autóalkatrészeket, illetve illegális szoftvereket foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Győr-Moson-Sopron vármegyei vállalkozástól – közölte a hivatal szerdán Facebook-oldalán.