Egykulcsos lesz a bolgár szja


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bolgárok is rátértek az szja csökkentés útjára. Ezt jelzi, hogy a szófiai kormány elfogadta az egykulcsos személyijövedelem-adóra vonatkozó tervet. Jövőre 10 százalékos lesz az szja kulcsa. A módosítással az adóbevételek növelését és a beruházások élénkítését célozza a kormány.

Jelenleg Bulgáriában három szja-kulcs van érvényben: egy 10, egy 16 és egy 24 százalékos. Petar Dimitrov gazdasági miniszter júniusi értékelése szerint 560 millió leva (mintegy 70 milliárd forint) bevételre tehet szert az ország az egykulcsos jövedelemadó bevezetésével – írja a Világgazdaság.

A szófiai kormány mostani lépése jól illeszkedik az európai trendbe: a kontinens országainak negyedében alkalmaznak egykulcsos adót. Először Észtország vezetett be 26 százalékos egységes kulcsot 1994-ben. Mostanra mind a szja, mind a társasági adó mértéke 22 százalékra csökkent. Szlovákia és Románia is hasonlóan döntött nemrégiben, mondván, hogy a gazdaság így jobban élénkül.

Most a cseh kormány is tervezi az egykulcsos adó bevezetését. A jelenleg még tárgyalás alatt lévő törvénytervezet szerint jövőre 15 százalék lesz az szja kulcsa Csehországban, felváltva a jelenlegi kettő, 12, illetve 32 százalékosat. Magyarország mikor követi a szomszédos országokat a csökkentésben arról nincs hír.

Forrás: OrigoKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.