Egykulcsos lesz a bolgár szja

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. július 31.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bolgárok is rátértek az szja csökkentés útjára. Ezt jelzi, hogy a szófiai kormány elfogadta az egykulcsos személyijövedelem-adóra vonatkozó tervet. Jövőre 10 százalékos lesz az szja kulcsa. A módosítással az adóbevételek növelését és a beruházások élénkítését célozza a kormány.

Jelenleg Bulgáriában három szja-kulcs van érvényben: egy 10, egy 16 és egy 24 százalékos. Petar Dimitrov gazdasági miniszter júniusi értékelése szerint 560 millió leva (mintegy 70 milliárd forint) bevételre tehet szert az ország az egykulcsos jövedelemadó bevezetésével – írja a Világgazdaság.

A szófiai kormány mostani lépése jól illeszkedik az európai trendbe: a kontinens országainak negyedében alkalmaznak egykulcsos adót. Először Észtország vezetett be 26 százalékos egységes kulcsot 1994-ben. Mostanra mind a szja, mind a társasági adó mértéke 22 százalékra csökkent. Szlovákia és Románia is hasonlóan döntött nemrégiben, mondván, hogy a gazdaság így jobban élénkül.

Most a cseh kormány is tervezi az egykulcsos adó bevezetését. A jelenleg még tárgyalás alatt lévő törvénytervezet szerint jövőre 15 százalék lesz az szja kulcsa Csehországban, felváltva a jelenlegi kettő, 12, illetve 32 százalékosat. Magyarország mikor követi a szomszédos országokat a csökkentésben arról nincs hír.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek:


Lezárások: a bölcsődéket nyitva hagyják
2021. március 5.

Lezárások: a bölcsődéket nyitva hagyják

A miniszterelnök bejelentette: a bölcsődéket egyelőre megpróbálják nyitva tartani, a virágosok pedig a nőnapra tekintettel március 8-án még nyitva lehetnek.

Kata, kiva: fontos kérdések és válaszok
2021. március 5.

Mikor kell pontosan különadót fizetnie a katás vállalkozásnak? Mi számít katás bevételnek? A veszélyhelyzet adókönnyítései, költségtérítései milyen kapcsolatban vannak a kiva alapjával? Fontos kérdések és válaszok az Adó szaklapból.

Az iszlám adózás – zakát és szadaka (3.1. rész)
2021. március 5.

A Korán elveinek megfelelő adózás az önkéntes teljesítésen alapul. Alapvetően a vagyon után kell adózni, így a szociális helyzettől függ annak összege, a szegény embernek nincs adókötelezettsége. Az iszlám állam másfajta adót is bevezethet, ha az állami működéshez erre szükség van, vagy rendkívüli helyzet ezt indokolja.

A BKIK adóvégrehajtási moratóriumot kér a legkiszolgáltatottabbaknak
2021. március 3.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) azt javasolja, hogy az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő vállalkozások körében központilag függesszék fel a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított hatósági beszedési megbízások kiadását.