Egykulcsos lesz a bolgár szja


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bolgárok is rátértek az szja csökkentés útjára. Ezt jelzi, hogy a szófiai kormány elfogadta az egykulcsos személyijövedelem-adóra vonatkozó tervet. Jövőre 10 százalékos lesz az szja kulcsa. A módosítással az adóbevételek növelését és a beruházások élénkítését célozza a kormány.

Jelenleg Bulgáriában három szja-kulcs van érvényben: egy 10, egy 16 és egy 24 százalékos. Petar Dimitrov gazdasági miniszter júniusi értékelése szerint 560 millió leva (mintegy 70 milliárd forint) bevételre tehet szert az ország az egykulcsos jövedelemadó bevezetésével – írja a Világgazdaság.

A szófiai kormány mostani lépése jól illeszkedik az európai trendbe: a kontinens országainak negyedében alkalmaznak egykulcsos adót. Először Észtország vezetett be 26 százalékos egységes kulcsot 1994-ben. Mostanra mind a szja, mind a társasági adó mértéke 22 százalékra csökkent. Szlovákia és Románia is hasonlóan döntött nemrégiben, mondván, hogy a gazdaság így jobban élénkül.

Most a cseh kormány is tervezi az egykulcsos adó bevezetését. A jelenleg még tárgyalás alatt lévő törvénytervezet szerint jövőre 15 százalék lesz az szja kulcsa Csehországban, felváltva a jelenlegi kettő, 12, illetve 32 százalékosat. Magyarország mikor követi a szomszédos országokat a csökkentésben arról nincs hír.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.